Τουρισμός αιχμής με εμπόδιο τις ανεπαρκείς υποδομές

Δημοσιεύθηκε στην Real News, 7-10-2018.

Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο μαξιλάρι της οικονομίας στα έτη της κρίσης και μια προμετωπίδα για μια μελλοντική δυναμική ανάπτυξη. Προσθέτει περίπου 17-18 δις ευρώ στην οικονομία ετησίως, με 25-28 εκ. αφίξεις από το εξωτερικό, με μερίδιο 20-25% του ΑΕΠ και με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, οι νέες επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού εκτιμώνται περίπου στα 1-1,5 δις ευρώ, με ένα σημαντικό ποσοστό τους να αφορούν νέες κτιριακές ξενοδοχειακές υποδομές (κτίρια, δίκτυα εξοπλισμός) και την ανακαίνιση –ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων. Στη σημερινή συγκυρία και βάσει της θετικής πορείας των τελευταίων ετών, υπάρχει μια ολοφάνερη ευκαιρία για την Ελλάδα να αντέξει το μεγάλο άλμα, με την βιώσιμη καθιέρωση της ως προορισμός τουρισμού αιχμής παγκοσμίως, α΄ ποιότητας και υψηλών εισοδημάτων. Σε αυτή τη θετική τροχιά υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο, ένα διαχρονικό πρόσκομμα, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι οποίες αστοχούν συχνά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την ικανοποίηση και υποστήριξη της ραγδαίας ανόδου της τουριστικής ροής. Για αυτό  η άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση τους είναι η βασική προϋπόθεση για την μελλοντική δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με επακόλουθο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία έτη έχουμε πολλά παραδείγματα δομικών αστοχιών κρίσιμων υποδομών, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη περιπέτεια της διακοπής ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στην Ύδρα και την μακρόσυρτη έλλειψη αποκομιδής των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Περιπτώσεις που δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινότητα και τραυματίζουν διεθνώς το ελληνικό brand name. Αστοχίες που δεν πρέπει να εκπλήσσουν αφού είναι γνωστό τοις πάσι τόσο η ανεπάρκεια του ηλεκτρικού δικτύου σε πολλά σημεία της Ελλάδας, με πρωτεύουσα ευθύνη του κεντρικού κράτους, όσο και η τραγική διαχρονική αμέλεια-ανεπάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων στις ελληνικές πόλεις, με πρωτεύουσα ευθύνη των περιφερειών. Ταυτόχρονα παραμένουν, χωρίς την απαιτούμενη βελτίωση, και άλλα σημαίνουσες διαχρονικές προβληματικές υποδομές των ελληνικών πόλεων και τουριστικών προορισμών όπως: τα απαράδεκτα πεζοδρόμια, τα κακά οδικά οδοστρώματα, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η αβέβαιη λειτουργία δομών υγείας, η απουσία μαρίνων σύγχρονων προδιαγραφών,  η ελλιπής αντιπλημμυρική θωράκιση, και βέβαια η έλλειψη αξιόπιστης πολιτικής προστασίας. Ζητήματα το καθένα με ξεχωριστή σημασία, στα οποία οι αδυναμίες είναι πολλές και με άμεσο κόστος τόσο στον ελληνικό τουρισμό όσο και ευρύτερη στην καθημερινή ζωή. Ζητήματα που, πέρα από τις δυσκολίες αναβάθμισης τους, αποτυπώνουν φανερά την διαχρονική δυσλειτουργία της Ελληνικής Πολιτείας, ανεξαρτήτου μορφής η επιπέδου διακυβέρνησης.

Για αυτό η Ελληνική Πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και με πρωτεργάτη βεβαίως το Υπουργείο Υποδομών, πρέπει να εξασφαλίσει τώρα, μέσω άμεσων πρακτικών ενεργειών και έργων, ότι οι βασικές υποδομές θα αναβαθμιστούν ουσιαστικά. Απαιτείται πολιτική βούληση, χρηματοδότηση και σωστές προτεραιότητες. Οι χρηματοδοτήσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω διάφορων πηγών όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τις επενδύσεις των εταιρειών διαχείρισης υποδομών, δημοσίων ή ιδιωτικών, ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνής χρηματοδοτήσεις, και συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε από τον κλάδο του τουρισμού και του λοιπούς συμπληρωματικούς κλάδους το κράτος λαμβάνει σημαντικό ποσό φόρων, δεκάδων δις ευρώ, άρα πρέπει να ανταποδώσει ένα μερίδιο κατευθύνοντας τις ενέργειες και δαπάνες προς την ενίσχυση όλων των βασικών υποδομών. Άρα μένει η πολιτική βούληση επιτέλους να θεμελιωθεί ουσιαστικά, οι προτεραιότητες να τεθούν ορθά και οι λύσεις να επιταχυνθούν άμεσα, ώστε τελικά οι υποδομές να αναβαθμιστούν ουσιαστικά, και τελικά η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού να γίνει σταθερή πραγματικότητα  με τη  σημερινή απαράδεκτα αναιμική ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας να αποτελεί τελεσίδικα απλά το απόλυτο χαμηλό!

Μοιραστείτε το:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *