Άρθρο ΠΑΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ / Κτηματολόγιο: Λύσεις για την λειτουργία, αξιοποίηση Δήμων για ακίνητα «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ»

Άρθρο ΠΑΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10/9/2023

Κτηματολόγιο:  Λύσεις για την λειτουργία, αξιοποίηση Δήμων για ακίνητα «ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ»

Του Μάνου Κρανίδη*
*Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου, Δημοτικός Σύμβουλος
Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ-MSc , CEO Krama Property
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων)

 

Το έργο του Κτηματολογίου, μια επένδυση πολλών χαμένων κονδυλίων, είναι δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει εξαιρετικά για τρεις δεκαετίες. Σήμερα είμαστε ακόμη στη φάση δήλωσης και έναρξης νέων κτηματολογικών γραφείων εκατομμυρίων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για ακίνητα στο 90% της χώρας, κυρίως περιοχών της περιφέρειας. Όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Για αυτό οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει πρέπει να σπεύσουν άμεσα και να προλάβουν τις τελευταίες προθεσμίες. To Κτηματολόγιο είναι ένα κορυφαίο εργαλείο προστασίας, όχι υφαρπαγής, της ιδιοκτησίας και για την βιώσιμη, σωστή ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε τα τελευταία 4 έτη είναι εξαιρετικά θετική η ανάπτυξη πολλών και χρήσιμων ψηφιακών online εφαρμογών στο κτηματολόγιο.

 

Το κράτος και η αρμόδια εταιρεία οφείλουν όμως άμεσα να προβούν σε ενέργειες για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης και την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:

  1. Nα ενισχύσουν σημαντικά το χρηματοδοτικό εύρος για την πλήρη ολιστική ενημέρωση των ιδιοκτητών (social,sms,εκδηλώσεις,έντυπη ενημέρωση, κλπ.), να εντοπίσουν γιατί δεν γίνονται δηλώσεις και να λάβουν σχετικές απλές και έξυπνες πρωτοβουλίες. Η επιβολή προστίμου μη δήλωσης, που πήρε παράταση για όλο το 2023, είναι ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής και μη αποτελεσματικό.
  2. Να ανανεωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματική η εσωτερική δομή και λειτουργία του, με διατήρηση του κατάλληλου έμπειρου προσωπικού (υποθηκοφυλακείων, κτηματολογίων) και επέκταση της λειτουργίας και αξιοποίηση των επαγγελματιών του χώρου όπως δικηγόρων, μηχανικών και συμβολαιογράφων για την ψηφιακή ολοκλήρωση πράξεων και διαδικασιών. Στη επιτυχημένη λογική του e-adeiesτου ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ για τις πολεοδομικές πράξεις.
  3. Να γίνει ένας πλήρως Ψηφιακός Οργανισμός, να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί το ψηφιακό σύστημα και η ιστοσελίδα του κτηματολογίου, να γίνει πιο φιλική, πιο απλή και λειτουργική για τον πολίτη και τον επαγγελματία. Τόσο στο θέμα των νέων δηλώσεων όσο και έκδοσης πιστοποιητικών. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος είδαμε ουρές στην Αθήνα λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου. Ενώ επίσης πρέπει να λυθεί το μεγάλο ζήτημα καταχώρησης συμβολαίων και μεταγραφών τους που σήμερα είναι χρονοβόρο αλλά αποτελεί αγκάθι για την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς αφού μια καταχώρηση για να ολοκληρωθεί παίρνει μήνες!

Τέλος, ένα κρίσιμο συναφές θέμα με το Κτηματολόγιο είναι ότι για πολλές περιοχές έχει λήξει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων “ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ” που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε λόγο. Ο αριθμός τους φτάνει τις δεκάδες χιλιάδες. Η μεταβίβαση τους στο Ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΤΑΔ, ελλοχεύει τον κίνδυνο της απαξίωσης τους αφού έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές δομές για την μαζική αξιοποίηση ακινήτων. Υπάρχει όμως μια «προφανής λύση». Εδώ εστιάζει και η πρόταση της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), να παραχωρηθεί η κυριότητα των ακινήτων ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ απευθείας στους Δήμους-ΟΤΑ για αξιοποίηση, λύνοντας χρόνια προβλήματα τοπικών αναγκών υποδομών, αναπτύσσοντας την κοινωνική κατοικία ή επαγγελματική στέγη για συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης (χαμηλού εισοδήματος, φοιτητές, ανέργους, ΑΜΕΑ, νέους επιχειρηματίες, κλπ.). Ένα πρόγραμμα με σωστές προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα.

Εν κατακλείδι, το έργο του Κτηματολογίου, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει στη τελική τους κρίσιμη φάση με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ώστε να αποτελέσει, σε πλήρη μορφή του, ένα εργαλείο σωστής ανάπτυξης. Είναι σήμερα, ίσως η τελευταία ευκαιρία για άμεση ορθή υλοποίηση του. Ας ξεκινήσει λοιπόν η διαρκής ενημέρωση η καταχώρηση όλων των δικαιωμάτων και η διαδικασία παραχώρησης των «ορφανών» ακινήτων στους Δήμους ως η «προφανής λύση» για την αξιοποίηση τους!

 

Μοιραστείτε το: