ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021: Τα 7 σημεία προσοχής!

Δημοσιεύθηκε στην Real News 30/1/2022

Σήμερα, η ενεργειακή αναβάθμιση ή/και αυτονόμηση των κατοικιών και γενικά των ακινήτων, ειδικά αυτών παλαιότητας άνω της 20ετίας,  είναι μια σημαντική δράση υπεραξίας. Η ενεργειακή αναβάθμιση-ανακαίνιση τους όμως απαιτεί ρευστότητα και επενδυτικούς πόρους ιδίων κεφαλαίων. Ο υπό εξέλιξη κύκλος του προγράμματος επιδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2021 είναι προς την θετική κατεύθυνση. Έχει όμως σύνθετες προδιαγραφές άρα και πολλά σημεία προσοχής, που είναι επιγραμματικά τα ακόλουθα:

  1. Στο πρόγραμμα εντάσσονται κύριες κατοικίες δηλωμένες φορολογικά όχι δευτερεύουσες ή επαγγελματικά ακίνητα
  2. Η ελάχιστη ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τουλάχιστον 3 κατηγοριών ενεργειακής κατάταξης απαιτεί πλέγμα πολλών παρεμβάσεων. Προσοχή δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ωφελούμενοι με μια μόνο παρέμβαση γιατί δεν πιάνουν το στόχο αφού η λογική είναι να επιδοτούνται ολοκληρωμένα έργα και όχι μεμονωμένες εργασίες. Δεν επιδοτούνται φωτοβολταικά.
  3. Εντάσσονται μόνο νόμιμα πολεοδομικά ακίνητα ή ρυθμισμένα ή νομιμοποιημένα με ενεργειακή κατάταξη από Η μέχρι Γ.
  4. Ο ανώτατος προϋπολογισμός του έργου περιορίζεται στο ανώτατο των: 1) Το γινόμενο του 0,9 € επί την ετήσια εκτιμώμενη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το 10 ενεργειακό πιστοποιητικό 2) Το γινόμενο του 200 € επί την επιφάνεια κυρίων χώρων 3) Το πλαφόν των 28.000 € για επιλέξιμες παρεμβάσεις
  5. Αίτηση υποβάλλουν μόνο οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές όχι οι ενοικιαστές
  6. Η επιδότηση κυμαίνεται, ανάλογα το εισόδημα, μεταξύ 50-75%. Το υπόλοιπο ποσό εκτός της επιδότησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δάνειο άρα πρέπει να πληρούνται οι όροι των τραπεζών για να δοθεί.
  7. Η ένταξη στο πρόγραμμα θα γίνει με συνολική βαθμολογία βάσει κριτηρίων με πιο σημαντικά 1) Το ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας που προκύπτει από τη διαφορά στην κατανάλωση βάσει του Α’ ΠΕΑ και σεναρίου προς το προτεινόμενο κόστος παρεμβάσεων 2) το εισόδημα 3) βαθμοημέρες, ένας συντελεστής ανά θέση ακινήτου και 4)την μεγαλύτερη παλαιότητα κατασκευής και την χαμηλότερη ενεργειακή κατάταξη.

Τα σημεία προσοχής θέτουν ως αναγκαία την προσεκτική οικονομοτεχνική μελέτη, δηλαδή του μίγματος παρεμβάσεων για την κατοικία, προϋπολογισμού και ενεργειακού πιστοποιητικού. Για αυτό απαιτείται παράταση του χρόνου υποβολής αιτήσεων, που λήγουν αύριο 31/1.  Οι αιτήσεις πρέπει να γίνουν σωστά γιατί οι ωφέλειες του προγράμματος είναι σημαντικές με κυριότερες 1) Την μαζική ανάπτυξη (τζίρος, θέσεις εργασίας, κλπ.) της πραγματικής ευρύτερης αγοράς κατασκευών, υπηρεσιών μηχανικών & ενέργειας. 2) Την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών με μείωση του κόστους λειτουργίας τους. 3) Την μελλοντική υπεραξία και ποιότητας οίκησης των ακινήτων. 4) Την βελτίωση της ενεργειακής φτώχειας αφού είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για πολίτες χαμηλών εισοδημάτων με παλαιές κύριες κατοικίες.

Μοιραστείτε το: