2020: Δύο κρίσιμα δομικά φαινόμενα στην αγορά ακίνητων

Άρθρο δημοσιέυθηκε Real News 29/11/2020

H επιδημία του κορωνοιού είναι, εκτός από πρώτιστα μια κρίση υγείας, ένα έκτακτο γεγονός που το 2020 επηρεάζει μαζικά και σημαντικά την παγκόσμια και ελληνική οικονομία. Η ύφεση για το 2020 προβλέπεται στην Ελλάδα κοντά στο 10% με τις επιπτώσεις της πτώσης του ΑΕΠ να είναι άμεσες στην πραγματική οικονομία (εισοδήματα, ανεργία, επενδύσεις, κατανάλωση, κλπ). Σε αυτό περιβάλλον και η ελληνική αγορά ακινήτων δέχεται εξαιρετικά ισχυρές πολύπλευρες πιέσεις το 2020. Συνοπτικά, φέτος στην ελληνική αλλά διεθνή αγορά ακινήτων έχουν αναδειχθεί δύο κύρια φαινόμενα.

1ον. Η ακίνητη περιουσία συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο επενδύσεων και αποταμίευσης αφού σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας προσφέρει μια απτή πραγματική επένδυση, κατά κανόνα, χαμηλότερου ρίσκου. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν: α) νέες αγορές, σε μεγάλο αλλά και μικρομεσαίο επίπεδο όπως για παράδειγμα σε αγορά κατοικιών, νέων η παλαιών, όπου πλέον υπάρχει ένας υποτυπώδης δανεισμός και αγορά ή αξιοποίηση γης, από τους κατασκευαστές, προς δόμηση τώρα που έχει αρχίσει να κινείται ξανά, έστω δειλά, ο κλάδος των νεόδμητων κατασκευών β) ανακαίνιση, ανακατασκευή η ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων ακινήτων κυρίως παλαιότητας, ειδικά τώρα που υπάρχει πλαίσιο χρηματοδότησης με προγράμματα τύπου εξοικονομώ η ΕΣΠΑ ή και ειδικός δανεισμός για αναβάθμιση ακινήτων. Ειδικά οι επενδύσεις σε κύρια κατοικία πλέον είναι μια επιλογή αφού η σημασία της έχει γίνει πλέον αντιληπτή ευρέως και οι επένδυση αναβάθμισης της έχει άμεση απόδοση μέσω και της καλύτερης οίκησης.

2ον. Η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται από πολλαπλές ταχύτητες και διαφορετικές συμπεριφορές ανά τύπο και κατηγορία ακινήτου. Για παράδειγμα ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων και γενικά τουριστικών ακινήτων έχει υποστεί σημαντική πίεση με πτώση των μισθωμάτων και της προσφοράς, αντίθετα ο τομέας των κλασσικών μισθώσεων κρατάει σταθερά αφού η προσφορά καλών ποιοτικά ακινήτων δεν ικανοποιεί την σταθερά υψηλή ζήτηση ειδικά για ακίνητα μικρής επιφάνειας ή οικογενειακά ακίνητα. Στην κατηγορία των επαγγελματικών ακινήτων, η πτωτική πίεση είναι σημαντική για καταστήματα και γραφεία, αφού η συνολική ζήτηση έχει μειωθεί όπως  και η ζητούμενη επιφάνεια, κυρίως λόγω κορωνοίου, και ειδικά της τηλεργασίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πλέον τα καταστήματα και γραφεία υψηλών προδιαγραφών έχουν πλεονέκτημα στην αγορά. Αντίθετα η κατηγορία των Logistics, αν και εξειδικευμένη, διατηρεί το επίπεδο ζήτησης και τιμών.

Συμπερασματικά, κύριες επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης αποτελούν η αρνητική ψυχολογία, η αβεβαιότητά και η μείωση της ρευστότητας που κυριαρχούν στην πραγματική οικονομία και εμποδίζουν την σταθερή δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακίνητης περιουσίας. Σήμερα ξεκάθαρα μετρούν και αναδεικνύονται οι ειδικές τάσεις , εκτιμώνται οι θεμελιώδης αξίες και χαρακτηριστικά και η γνώση τους μπορεί να οδηγήσει σε σωστές επενδυτικές επιλογές, απόδοση και υπεραξίες!

Μοιραστείτε το: