Βροχή οικονομικής στήριξης και «ομπρέλα» στους εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσιέυθηκε Real News 31/5/2020 Real Money

Την κρίσιμη περίοδο της επιδημίας, εκτός της πρώτιστης υγειονομικής κρίσης,  ήταν και είναι αναγκαία η οικονομική στήριξη πολλών τομέων της οικονομίας. Η Πολιτεία και η κυβέρνηση το προηγούμενο δίμηνο  μοίρασαν, και σωστά, πακέτα στήριξης της τάξης των 20-25 δις ευρώ είτε επιδομάτων είτε απαλλαγής φόρων ή και με λοιπές μορφές. Το κύριο μέτρο στήριξης για τους μισθωτές αφορά την νομοθετική μείωση του μισθώματος πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων τους (και τέκνων φοιτητών) κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και για ορισμένες επιχειρήσεις πχ τουρισμού και Ιούλιο,Αύγουστο. Για τους 5εκατ ιδιοκτήτες το μόνο που δόθηκε σε αυτή τη σωστή «βροχή» οικονομικής στήριξης είναι μια μεγάλη «ομπρέλα» χωρίς μάλιστα νομοθετικά να εξασφαλιστεί ούτε η εξόφληση του 60% των μισθωμάτων. Ενώ, στο πλαίσιο μιας δύσκολης συγκυρίας μηδενικών εισοδημάτων και αναστολής εργασιών, έγινε αποδεκτή η νομοθετική μείωση των μισθωμάτων, δηλαδή οι ιδιοκτήτες έβαλαν ορθά «πλάτη», η κυβέρνηση συνέχισε να ξεχνάει. Αυτό γιατί ενώ δόθηκε συνέχεια στην μείωση των μισθωμάτων ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί ούτε ένα απλό λογικό μέτρο στήριξης των εκατομμυρίων ιδιοκτητών. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτούς, περίπου 1,5εκ που μισθώνουν τα ακίνητα τους και χιλιάδες μικρομεσαίοι ζουν από αυτά τα μισθώματα αλλά για όλους τους ιδιοκτήτες αφού η μεγάλη ύφεση λόγω κορωνοιού θα οδηγήσει σε πτώση των αξιών των ακινήτων οριζόντια. Άλλωστε ήδη και διαχρονικά την τελευταία δεκαετία οι εκατ. ιδιοκτήτες υπερφορολογήθηκαν δραματικά. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών γενικά και ειδικά αυτών που επλήγησαν, ενδεικτικά:

  1. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20-25% με εμπρόθεσμη εξόφληση του.
  2. Συμψηφισμό απολεσθέντων νομοθετικά μισθωμάτων κατά 50% με φόρους εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ κλπ.
  3. Μείωση των συντελεστών της κλίμακας μισθωμάτων, ειδικά με την μείωση του συντελεστή της 2ης κλίμακας και της 3η κλίμακας σήμερα είναι 35-45%!!!
  4. Επιδότηση ενοικίου συγκεκριμένων ομάδων με κριτήρια.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης και τελικά ανάπτυξης στην σημερινή δύσκολη συγκυρία είναι το ζητούμενο για την οριζόντια στήριξη των πολιτών και της οικονομίας. Τα  απλά μέτρα ανακούφισης για τους εκατ ιδιοκτήτες ακινήτων κοινής, και πολιτικής, λογικής έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί ταυτόχρονα με την νομοθετική μείωση μισθωμάτων. Η κυβέρνηση που το 2019 έφερε την μείωση του ΈΝΦΙΑ κατά 20% γνωρίζει καλά ότι πυρήνας της μεσαίας τάξης είναι η ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας, το διαχρονικό όνειρο. Για αυτό ακόμη η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στο κόσμο, της τάξης του 70-75% και για αυτό ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και της ρευστότητας ανέκαθεν στηρίζεται στο πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία, την υποδομή της οικονομίας και κοινωνίας.

Μοιραστείτε το: