Φώς στις σκοτεινές πόλεις

Real News 22042019

Του Μάνου Κρανίδη*

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου

ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023

Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος ΕΝΙΒΟΠΑ

Σήμερα, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίες επιτρέπει σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις και επενδύσεις στο τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης των συστημάτων φωτισμού. Έργα που αφορούν, όχι μόνο τις κτιριακές υποδομές, αλλά και τον δημόσιο και δημοτικό δίκτυο  ηλεκτροφωτισμού. Οι πόλεις είναι σκοτεινές με ανεπαρκή και κακής ποιότητας φωτισμό, λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας δεκαετιών, με πολύ μεγάλο κόστος λειτουργίας και ταυτόχρονα ανεπαρκές αποτέλεσμα. Για αυτό άμεσα πρέπει να προχωρήσει η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας (LED).

Είναι μια επιβεβλημένη επένδυση με άμεση πραγματική μαζική απόδοση: Οικονομικά, αφού με το νέο σύστημα τεχνολογίας LED ή εξοικονόμηση σπατάλης σε ενεργειακό κόστος φτάνει και ξεπερνά το 70% ενώ ταυτόχρονα προσφέρει φωτισμό κορυφαίας ποιότητας, έντασης. Λειτουργικά, στην καθημερινότητα η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού  θα προσφέρει άμεσες ωφέλειες στους Δημότες και στον Δήμο όπως: 1) Ραγδαία βελτίωση ποιότητας ζωής και ψυχική ανάταση των συμπολιτών 2) Ισχυρό αίσθημα ασφάλειας 3) Μείωση δημοτικών τελών και 4) Εξοικονόμηση πόρων για επένδυση στην αναβάθμιση των λοιπών καθημερινών υποδομών όπως οδοστρώματα και πεζοδρόμια και 5) Ενίσχυση της μελλοντικής υπεραξίας όλων των ακινήτων της εκάστοτέ περιοχής άρα και των περιουσιών των εκατομμυρίων ιδιοκτητών.  

Κλασσικό παράδειγμα ο Δήμος Χαλανδρίου. Σήμερα το δίκτυο δημοτικού ηλεκτροφωτισμού παραμένει παλιό, δυσλειτουργικό, και κοστοβόρο, δημιουργώντας μια σκοτεινή πόλη. Η επένδυση σε νέο δημοτικό φωτισμό, θα προσδώσει όλα τα ανωτέρω σημαντικά πλεονεκτήματα και κυρίως την εξοικονόμηση σπαταλών, την καλύτερη ποιότητα ζωής και το αίσθημα ασφάλειας, ενώ επίσης θα εξοικονομήσει πόρους για αναβάθμιση των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων, κορυφαίες πλευρές τις καθημερινότητας που παραμένουν σε πολύ υποβαθμισμένο επίπεδο στο Χαλάνδρι. Η επένδυση, λόγων της άμεσης και πραγματικής απόδοσης της, μπορεί είτε να αυτοχρηματοδοτηθεί και συμπληρωματικά να καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, ειδικά απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναζητεί τέτοιες σημαντικές παρεμβάσεις μαζικής απόδοσης. Απαιτείται η κατάλληλη κοινή δράση, θέληση, μελέτη και σωστή υλοποίηση από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή.  

Εν κατακλείδι, η επένδυση σε ένα νέο σύστημα σύγχρονης τεχνολογίας (LED) δημοτικού φωτισμού, προσθέτει πραγματική αξία, πολύ μεγαλύτερη από τον προϋπολογισμό της επένδυσης (value for money). Είναι μια ευκαιρία και κορυφαία προτεραιότητά. Βέβαια η σπουδαιότερη απόδοση δεν είναι οικονομική, αλλά αφορά την ενίσχυση της καθημερινής ασφάλειας και ψυχικής ανάτασης, αισθήματα άυλης  ανεκτίμητης αξίας, που εξασφαλίζουν την ευχάριστη οίκηση ή επαγγελματική εργασία.  Αναμφίβολα, η ενεργειακή αναβάθμιση γενικά, και του δημοτικού φωτισμού, είναι τελικά μια αποδοτική αναπτυξιακή επένδυση, για κάθε συμπολίτη, και για τον Δήμο, για αυτό και θέλει κοινή σωστή δράση όλων!  Άλλωστε είναι κοινή λογική ότι «το φως πάντα νικάει το σκοτάδι».

Μοιραστείτε το: