Τι είδους “ανάπτυξη” στην επόμενη στροφή;

 ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ECONOMIST INTELLIGENT LIFE ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

www,intelligentlife.gr 

Τα τελευταία έτη η λέξη «ανάπτυξη» χρησιμοποιείται στην Ελλάδα συχνότερα από κάθε άλλη και ταυτόχρονα συνοδεύεται από ένα σημαντικό κενό αποτελέσματος. Η εξέλιξη δραματική με την ύφεση να έχει στρογγυλοκαθίσει επί 5 έτη στην ελληνική οικονομία, συνεχίζοντας ακάθεκτη και για το 2013. Οι λόγοι δημιουργίας και διατήρησης της παρατεταμένης ύφεσης είναι πολλοί και χιλιοειπωμένοι. Η εποχή οφείλει να αλλάξει οριστικά, με κύριο σκοπό την δημιουργία ενός νέου τρόπου ανάπτυξης. Αυτός απαιτεί νέα φιλοσοφία,  διαφορετική νοοτροπία, ωφέλιμες δομικές αλλαγές, πραγματικές υπερβάσεις,  και κυρίως συγκεκριμένες ενέργειες. Για αυτό στην επόμενη στροφή, η οποία φαίνεται ότι έρχεται το 2014, η ανάκαμψη και έπειτα η νέα ανάπτυξη θα διέπονται από εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η νέα ανάπτυξη οφείλει να στηριχθεί στην πίστη στην Ελλάδα και στην αυτοπεποίθηση των Ελλήνων ότι υπάρχει ανάπτυξη ελληνικής προέλευσης. Αυτή που ταιριάζει στα σύγχρονα ή παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στα διαχρονικά μοναδικά ελληνικά χαρακτηριστικά. Τέτοια είναι η κορυφαία γεωγραφική θέση, η μαγική μεσογειακή θάλασσα και το μοναδικό πλέγμα νήσων, το εξαιρετικό ισορροπημένο κλίμα, ο πλούτος του ελληνικού εδάφους, οι διαχρονικές αξίες του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού, η αποδεδειγμένη διάθεση φιλοξενίας, το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, η έμφυτη επιχειρηματικότητα και κοινωνική πρωτοβουλία, η βαθιά πίστη με τα πανανθρώπινα διδάγματα της. Σε αυτά τα ελληνικά χαρακτηριστικά οφείλουμε να οικοδομήσουμε την νέα εποχή, συνθέτοντας τις ιστορικές με τις σημερινές αξίες και ικανότητες μας.

Τρία μπορεί να είναι τα κύρια συστατικά της στρατηγικής για την νέα ελληνική ανάπτυξη. Πρώτον να εφαρμοστεί μια νέα δέσμη ενεργειών για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Η σημερινή ανάκαμψη είναι προϋπόθεση για την μελλοντική ανάπτυξη. Δεύτερον να διαμορφωθεί μια νέα διεθνή ταυτότητα της Ελλάδας, η νέα ταυτότητα (brand name) της, που θα αγκαλιάσει και θα χαρακτηρίσει κάθε ενέργεια στην ελληνική οικονομία και θα την τοποθετήσει εξαιρετικά ανταγωνιστικά στη διεθνή κοινωνικοοικονομική σκηνή. Σε αυτό το πλαίσιο να υποστηριχθούν οι βασικοί παραδοσιακοί τομείς και να αναπτυχθούν επιτακτικά νέοι κλάδοι επιταχύνοντας δυναμικά την νέα ελληνική ανάπτυξη. Τρίτον να αξιοποιηθούν οι ευρείες δυνάμεις του ελληνισμού της διασποράς και του εξωτερικού. Η Ελλάδα δεν έχει γεωγραφικά όρια, είναι μια παγκόσμια έννοια η  υπεραξία της οποίας πρέπει να γίνει κορμός της νέας εποχής.

Περά πάσης αμφιβολίας, η νέα φιλοσοφία, ταυτότητα και στρατηγική πρέπει άμεσα να εκφραστούν, μέσω κυρίως της νέας επιχειρηματικότητας, με ένα ορυμαγδό μεγάλων και μικρομεσαίων βιώσιμων και καινοτόμων επενδύσεων. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις τύπου άγκυρες για να λειτουργήσουν ως σύμβολο, και παράλληλα μικρομεσαίες επενδύσεις ώστε για να περάσει η νέα ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία της καθημερινότητας. Μόνο η δημιουργία ενός ιδιαιτέρως ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, σε όλα τα επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αναγκαίο «τσουνάμι» επενδύσεων, αναβαθμίσεων ή υπεραξιών.  Για αυτό οι απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας είναι πολλές, με πιο άμεσες και κρίσιμες τις ακόλουθες: 

  •  Η δημιουργία και έντιμη εφαρμογή της νέας αναπτυξιακής νοοτροπίας από το σύστημα διακυβέρνησης για την αποδοχή και εφαρμογή της από την λαϊκή πλειοψηφία.
  • Η πραγματική εγκαθίδρυση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας στο κράτος και στο  σύστημα διακυβέρνησης ώστε να μεταβληθεί η κοινωνική νοοτροπία.
  • Η τελική λύση του χρέους ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Για αυτό και η επιλογή του άμεσου κουρέματος επίσημου χρέους πρέπει να διατηρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία.
  • Η δημιουργία πολλαπλών καναλιών ρευστότητας για την δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων και αναβαθμίσεων.
  • Η ορθή, άμεση, αποτελεσματική αξιοποίηση δημοσίας περιουσίας και ακινήτων, ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σηματοδότησης του νέου τρόπου ανάπτυξης, των πρώτων συμβολικών επενδύσεων άγκυρας και πραγματικής υπεραξίας.
  • Η ουσιαστική στήριξη της μικρομεσαίας οικονομίας για την λαϊκή διάχυση της ανάπτυξης.
  • Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, διατηρώντας μόνο τις απολύτως απαραίτητες άδειες, έγγραφα, διαδικασίες και ελέγχους. Η ορθή χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι μια λύση.
  • Ένα σταθερό, δίκαιο, απλό, διεθνώς ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα με επενδυτικά κίνητρα.
  • Η απλοποίηση και εφαρμογή της νομοθεσίας με παράλληλη αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών ώστε να υποστηριχθούν ταχύτερα οι πρωτοβουλίες και η καθημερινότητα των πολιτών.

Σήμερα, όλες αυτές οι δομικές αλλαγές έχουν γίνει αντιληπτές από πολλούς, μία σιωπηρή πλειοψηφία. Την ίδια στιγμή η οργή, ο θυμός και η απαίτηση τιμωρίας για τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας ή κοινωνίας ακόμη υπάρχουν δικαίως, αν και σταδιακά συνοδεύονται και από μια διάθεση ανάκαμψης και εξεύρεσης ενός νέου τρόπου ανάπτυξης. Η δίκαια απαίτηση για το πρώτο δεν αναιρεί την δίκαια ανάγκη για το δεύτερο. Η κυβέρνηση και το διαμορφωθέν πολιτικό σύστημα οφείλουν να αποκηρύξουν την επιφανειακή προσέγγιση και επιτέλους να προτάξουν την ουσία, περιορίζοντας τις παλιές λογικές και πράττοντας με αποτελεσματικό  τρόπο. Το 2013 είναι ένας κομβικό έτος, μια περίοδος για ευρύτερες θετικές αλλαγές και μια ευκαιρία για προετοιμασία της νέας ανάπτυξης. Κάθε φοβική καθυστέρηση ή λάθος προσέγγιση δείχνει πλέον μοιραία. Άλλωστε το εποικοδομητικό μέλλον της Ελλάδας είναι ακόμη στα χέρια μας . Για αυτό η λαϊκή  ανάγκη της νέας ανάπτυξης είναι αδήριτη και φαίνεται σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει όσους ακόμη διακυβερνούν φοβικά, αντιπολιτεύονται λαϊκίστικα ή αδρανούν σφυρίζοντας αδιάφορα.

Μοιραστείτε το: