Δημοσιεύθηκε στο ΠΑΡΟΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10/11/2024
Απαιτείται σταθερό πλαίσιο για τα τιμολόγια ρεύματος.
Του Μάνου Κρανίδη*
*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», www.kramaproperty.com, Ενεργειακός Επιθεωρητής, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Πρόεδρος ΕΝΙΒΟΠΑ, ΔΣ ΠΟΜΙΔΑ.
Ένα κομβικό ζήτημα σήμερα στην κοινωνία και οικονομία είναι το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Αφορά εκατ. Καταναλωτές, πολίτες και επιχειρήσεις. Η λύση των νέων χρωματιστών τιμολογίων ρεύματος που ξεκίνησε αρχές του 2024 ακόμη δεν έχει οδηγήσει σε ένα χαμηλό κόστος ρεύματος και δημιουργεί προβληματισμούς, όχι μόνο στους καταναλωτές αλλά ακόμη και τους ειδικούς ενεργειακούς συμβούλους και επιθεωρητές. Τα ερωτήματα και σημεία αβεβαιότητας είναι πολλά. Παρόλα αυτά ήδη δρομολογούνται διάφορες αλλαγές και ακόμη αναζητείται ένα σταθερό πλαίσιο, κατανοητό από τους καταναλωτές και με σαφήνεια σχετικά με το κόστους του ρεύματος κάθε παρόχου. Ας δούμε συνοπτικά τα σημαντικά ερωτήματα.
1ον. Η διάρκεια των σταθερών τιμολογίων θα γίνει ετήσια και από πότε;
2ον. Τα πράσινα τιμολόγια, με δεδομένη τιμή κιλοβατώρας ανά μήνα, τελικά θα καταργηθούν από 1η Ιανουαρίου 2025 και τι θα γίνει με τα υφιστάμενα που είναι το μεγάλο ποσοστό της αγοράς;
3ον. Θα βγουν στην αγορά μικτά τιμολόγια με σταθερή τιμή για κάποιο διάστημα και κυμαινόμενα βάσει τιμής χονδρικής;
4ον. Πότε θα γίνει η εφαρμογή νέων ψηφιακών μετρητών και η ενεργοποίηση των πορτοκαλί τιμολόγιών;
5ον. Πότε θα γίνει πραγματικότητα η μηνιαία καταμέτρηση κατανάλωσης από ΔΕΔΔΗΕ και η κατάργηση των έναντι λογαριασμών
6ον. Τελικά θα καταργηθεί το νυκτερινό ρεύμα και θα αλλάξει σε μεσημεριανό ρεύμα ή τα Σαββατοκύριακα και πότε;
7ον. Θα δοθούν νέα κίνητρα και επιδοτήσεις για εγκατάσταση οικιακών συστημάτων φωτοβολταικών, έστω με net billing, που είναι μια λύση για την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών;
Σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ξεκάθαρά, εν μέσω και άλλων, όπως τι θα γίνει με την ρευματοκλοπή και βέβαια ένα θα γίνουν αλλαγές στη διαμόρφωση της τιμής χονδρικής. Γιατί μια αποκλειστική ευθύνη των κυβερνώντων είναι η διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου στο θέμα της ενέργειας. Είναι κομβικό, αναγκαίο και εφικτό, γιατί το σταθερό πλαίσιο ενέργειας, ηλεκτρισμού είναι 1η συνθήκη για την μείωση του υπέρμετρου κόστους τους για τους πολλούς αλλά και για την γενική την μείωση του πληθωρισμού, του κόστους αγαθών, του κόστους παραγωγής και των επιχειρήσεων και των βασικών υπηρεσιών και γενικά του κόστους ζωής μας, ώστε να επιτέλους να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας.