Άρθρο μου Δημοτική Ενημέρωση Δήμου Χαλανδρίου To Χαλάνδρι μπορεί να γίνει πρότυπος Δήμος Προσβασιμότητας και Αστικής Κινητικότητας
Του Μάνου Κρανίδη*
*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc,CEO «KRAMA PROPERTY”, Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023»
O Δήμος Χαλανδρίου με την πλειοψηφική υποστήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, και την ουσιαστική συμβολή της δημοτικής μας παράταξης, έχει ολοκληρώσει σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της προσβασιμότητας και κινητικότητας των πολιτών στον Δήμο μας. Τα έργα προσβασιμότητας στα σχολεία και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα έργα ανάπλασης στο κέντρο, στον Συνοικισμό, Κάτω και Άνω Χαλάνδρι, η αναβάθμιση ορισμένων τιμημάτων πεζοδρομιών και λοιπές δράσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι θετικές παρά τα όποια ζητήματα υλοποίησης τους. Άλλωστε μόνο η παράταξη μας στήριξε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, σε μια από τις πολλές πράξεις που αποδεικνύουν έμπρακτά ότι βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα την πρόοδο των δημοτών και του δημοτικού συμφέροντος. Σήμερα μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, άλλα πιο εύκολα άλλα δυσκολότερα, που όμως όλα αξίζουν να ενσωματωθούν στο επιχειρησιακό σχεδιασμό και στον προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για το 2025.
Ας δούμε επιγραμματικά αυτές τις προτάσεις για την βελτίωση της προσβασιμότητα στο Δήμο Χαλανδρίου.
- Η υλοποίηση πρόσβασης σε ανθρώπους με αναπηρία σε όλα τα δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, όπου δεν υπάρχει. Απαιτείται ένα τεχνικό πρόγραμμα αναβάθμισης της προσβασιμότητας των δημοτικών εγκαταστάσεων (κτίρια, γήπεδα, σχολεία, κλπ) , με δεδομένο ότι το 2025 θα παραδοθεί το νέο Δημαρχείο.
- Η δημιουργία προγράμματος αστικής προσβασιμότητας με οριοθετημένη ανάπλαση πεζοδρομίων σε οδούς μεγάλης κινητικότητας και με συνδεδεμένες διαδρομές μεταξύ των περιφερειακών περιοχών του Χαλανδρίου και το κέντρο. Η χρηματοδότηση μπορεί να προέλθει από ίδια κεφάλαια, προγράμματα ευρωπαϊκά και δημοσίου και η μελέτη μπορεί να γίνει άμεσα. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε ερμητικά πίσω από την διάταξη του κτιριοδομικού κανονισμού. Ενώ παράλληλα είναι δόκιμο να δοθούν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να αναβαθμίσουν τα πεζοδρόμια τους, όπως η μερική έκπτωσή δημοτικών τελών για ορισμένο διάστημα.
- Η δημιουργία συστήματος Mini bus, σε κυκλική διαδρομή για τάχιστη πρόσβαση με τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΝΔΡΙ με περιοχές σε μεγάλη απόσταση, ειδικά ΚΕΝΤΡΟ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟ και ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ. Είναι μια εφικτή και επιβεβλημένη δράση που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.
- Η αξιοποίηση του ακινήτου Μαμόπουλου απέναντι από Άγιο Γεώργιο Χαλανδρίου με δημιουργία χώρου στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου. Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να εξοστρακιστούν αλλά να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης περιμετρικά των περιοχών υψηλής συγκέντρωσης και επισκεψιμότητας, όπως ο δημοτικός χώρος στάθμευσης στην οδό Ηρακλείτου στο Πάτημα.
Ως Δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχω ως κύριο σκοπό την κοινωνική προσφορά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Ως επιστήμονας, μάχιμος πολιτικός μηχανικός και με διαρκή δράση για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένος ο στόχος να γίνει ο Δήμος Χαλανδρίου από τους πρωτοπόρους στο τομέα της προσβασιμότητας των δημοτικών υποδομών του. Υλοποιώντας και αναβαθμίζοντάς το υφιστάμενο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και διεκδικώντας πόρους πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα και δημόσιες δαπάνες. Είναι ένας στόχος κοινής λογικής και μεγάλου κοινωνικής ωφέλειας. Μια πρόκληση που έχει μετρήσιμη επιβεβαίωση και απαιτεί, ως ικανή και αναγκαία συνθήκη, μια νοοτροπία υιοθέτησης της βιώσιμης κινητικότητας με παρεμβάσεις τόσο μεγάλου όσο και μικρού βεληνεκούς, στην πόλη μας. Είναι κατορθωτό και αξίζει για την καλύτερη ζωή μας.