Άρθρο Real News: “Πως θα τρέξει πιο γρήγορα και καλύτερα το κτηματολόγιο”

Άρθρο Real News 12/11/2023 σελ.15 Real Money

Στο έργο του Κτηματολογίου είμαστε σήμερα στη φάση δήλωσης και έναρξης νέων κτηματολογικών γραφείων εκατομμυρίων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για ακίνητα στο 90% της χώρας. Είναι ένα κορυφαίο εργαλείο προστασίας, όχι υφαρπαγής, της ιδιοκτησίας και για την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Άλλωστε τα τελευταία 4 έτη είναι εξαιρετικά θετική η ανάπτυξη πολλών και χρήσιμων ψηφιακών online εφαρμογών του. Το κράτος και η αρμόδια εταιρεία οφείλουν όμως άμεσα να προβούν σε ενέργειες για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης και την αναβάθμιση της λειτουργίας του, όπως:

  1. Nα ενισχύσουν σημαντικά το χρηματοδοτικό εύρος για την πλήρη ολιστική ενημέρωση των ιδιοκτητών (social, sms, εκδηλώσεις, έντυπη ενημέρωση, κλπ.) κυρίως για να εντοπίσουν γιατί δεν γίνονται δηλώσεις και να λάβουν σχετικές απλές και έξυπνες πρωτοβουλίες. Η επιβολή προστίμου μη δήλωσης, που πήρε παράταση, είναι ένα μέτρο τελευταίας καταφυγής και μη αποτελεσματικό. Για αυτό οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει πρέπει να σπεύσουν άμεσα και να προλάβουν τις τελευταίες προθεσμίες. Τα αδήλωτα ακίνητα είναι μια μάστιγα που εκτιμάται άνω των 150.000 ιδιοκτησιών.
  2. Να γίνει ένας ψηφιακός οργανισμός, να ανανεωθεί με πιο αποτελεσματική εσωτερική λειτουργία του, να εμπλουτιστεί ουσιαστικά το ψηφιακό σύστημα και η ιστοσελίδα του να γίνει πιο φιλική και χρηστική για τον πολίτη και τον επαγγελματία. Mε διατήρηση του κατάλληλου έμπειρου προσωπικού (υποθηκοφυλακείων, κτηματολογίων) και αξιοποίηση των επαγγελματιών του χώρου όπως δικηγόρων, μηχανικών και συμβολαιογράφων για την ψηφιακή ολοκλήρωση πράξεων και διαδικασιών, στη επιτυχημένη λογική του e-adeiesτου ΥΠΕΚΑ-ΤΕΕ για τις πολεοδομικές πράξεις και τους μηχανικούς. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος είδαμε ουρές στην Αθήνα λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και πρέπει να λυθεί άμεσα το μεγάλο ζήτημα καταχώρησης συμβολαίων και μεταγραφών τους που αποτελεί αγκάθι για την ομαλή λειτουργία της κτηματαγοράς αφού μια καταχώρηση για να ολοκληρωθεί παίρνει μήνες!

Εν κατακλείδι  οι εξελίξεις πρέπει να «τρέξουν». Είναι άλλωστε θετική είναι η προετοιμαζόμενη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου, που περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

Πρώτον, παράταση για όλους έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 της προθεσμίας για δικαστική διόρθωση των λανθασμένων εγγραφών που λήγει στο τέλος του 2023. Δεύτερον, από τις αρχές του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή μια νέα διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης μεταξύ ιδιοκτητών που τα ακίνητά τους χαρακτηρίστηκαν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και του Δημοσίου στο οποίο κινδυνεύουν να περιέλθουν ή περιήλθαν τα τελευταία χρόνια. Τρίτον γίνεται στροφή στη λεγόμενη «ατομική κτηματογράφηση». Θα δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης στον οποίο θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για κάθε ακίνητο σε όλη τη χώρα, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος με ένα «κλικ» θα βλέπει τι ενέργειες απαιτούνται για την κατοχύρωση του περιουσιακού του στοιχείου», συμπληρώνει.

 

Μοιραστείτε το: