Άρθρο παρέμβαση: Aνάγκη για τις κρίσιμες υποδομές χθες

Άρθρο παρέμβαση Του Μάνου Κρανίδη* (Δημοσιεύση Real News και ΠΑΡΟΝ)

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc,

Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου,

Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023

 

Η πρόσφατη τραγική καταστροφική και φονική πλημμύρα στη Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέδειξε ξανά, για πολλοστή φορά, τα κρίσιμα διαχρονικά ζητήματα έλλειψης των κρίσιμων «αφανών» υποδομών στη χώρα.  Γιατί είναι ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο που όπου και εάν συνέβαινε στην Ελλάδα θα είχε τις ίδιες τραγικές επιπτώσεις. Σήμερα απαιτείται επιτέλους η υλοποίηση, ανά περιφέρεια και δήμο, αυτών των κρίσιμων αφανών υποδομών αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, τόσο σε αστικές όσο και ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Η Πολιτεία έχει, εδώ και χρόνια, την πλήρη εικόνα για τις ανάγκες και υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες, που βέβαια πρέπει να επικαιροποιηθούν αλλά το σημαντικό είναι να υλοποιηθούν τα αντίστοιχα έργα.

Μάλιστα η μεγάλη ανάγκη δεν είναι για τα μεγάλα και σύνθετα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και για κρίσιμες υποδομές αγωγών ομβρίων. Το συγκλονιστικό είναι ότι μεγάλες πόλεις και Δήμοι, όπως το Χαλάνδρι, δεν έχουν αγωγούς ομβρίων, μια υποδομή που κάθε σύγχρονη μεγάλη πόλη οφείλει να έχει πριν κατασκευαστεί έστω  και μια κατοικία.

Η «σύγχρονη» Ελλάδα δεν διαθέτει κρίσιμες υποδομές, όπως αντιπλημμυρικά έργα, όμβρια, αντισεισμικά, υπογειοποίηση καλωδίων ρεύματος, κλπ. Αυτό συμβαίνει για λόγους απαράδεκτης κρατικής διαχείρισης αλλά και στόχευσης της πολιτικής επικοινωνίας, για δεκαετίες, στα έργα του φαίνεσθαι. Για παράδειγμα σήμερα ακόμη στους περισσότερους Δήμους, όπως και στο Χαλάνδρι, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια κρίσιμης λειτουργίας όπως σχολεία και νοσοκομεία και είναι ηλίου φαεινότερο να αντιληφθεί κανείς την παλαιότητα πολλών εξ αυτών άρα και την μεγάλη επικινδυνότητα στην απευκταία περίπτωση ενός ακραίου σεισμικού φαινομένου.

Η κυβέρνηση και η πολιτεία συνολικά (δημόσιο, Περιφέρειες, ΟΤΑ) οφείλουν, χθές, να προχωρήσουν σε ένα ευρύ ρεαλιστικό πρόγραμμα υλοποίησης των σημαντικών αντιπλημμυρικών και αντισεισμικών υποδομών, μαζί με ένα σύστημα αντιπυρικής προστασίας. Άμεσα, με προληπτική λογική, χωρίς σπατάλη χρημάτων ή πόρων, χωρίς καθυστερήσεις. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν, η κλιματική αλλαγή έχει ωθήσει πλέον τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα να αποτελούν μια «κανονικότητα» με συχνή επανεμφάνιση. Οι πόροι και οι μελέτες υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό, η σπατάλη και κακοδιαχείριση είναι ανεπίτρεπτες.

Η Ελλάδα οφείλει επιτέλους να γίνει ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος με άρτιες υποδομές, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. Είναι η πρώτη συλλογική προτεραιότητα όλων που ασχολούνται με τα κοινά και έχουν θέσεις ευθύνης. Ειδικά κάθε Δήμαρχος απαιτείται να έχει αποδεδειγμένη αξία, ικανότητες και τεχνογνωσία και όχι να προτάσσει απλά μια λογική θεαθήναι ή αναγνωσιμότητα κενής περιεχομένου, ούτε να στηρίζεται απλά σε κομματικούς μηχανισμούς του παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες της πολιτείας είναι οι κορυφαίες και δεδομένες. Η υλοποίηση και ασφάλεια κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα στη πράξη. Είναι ένας εφικτός μονόδρομος, είναι θέμα βούλησης και κυρίως πρώτιστης ανάγκης για την ασφάλεια και ποιότητα ζωής μας.

Μοιραστείτε το: