Τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ακίνητης περιουσίας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ REAL NEWS 28/5/2023 & www.real.gr

Στις νέες εκλογές του Ιουνίου δίνεται μια 2η ευκαιρία για τα  κόμματα, να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για τα πολλά κρίσιμα ανοικτά ζητήματα ακίνητης περιουσίας των 7εκατ. Ελλήνων ιδιοκτητών.

Τα Έξι σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ακίνητη περιουσία είναι επιγραμματικά τα κάτωθι:

  1. H μείωση της φορολογίας ακινήτων όπως του ΕΝΦΙΑ, του φόρου μισθωμάτων ειδικά άνω των 12.000€, των 40 λοιπών επιβαρύνουν ένα ακίνητο σε όλες τις φάσεις εξέλιξης του, όπως η αυτόματη διακοπή χρέωσης δημοτικών τελών στα ακίνητα στα οποία κόβεται το ρεύμα.
  2. Η προστασία και στήριξη των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Με την κατάργηση της υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων παλαιότητας, την βελτίωση των προδιαγραφών και ειδικά της ταχύτητας υλοποίησης των προγραμμάτων επιδότησης τύπου ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Ενώ απαιτείται οπωσδήποτε η υιοθέτηση μόνιμων φορολογικών κινήτρων, πχ έκπτωσης φόρου για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων. Μια ενέργεια που επίσης θα ενισχύσει την αξιοποίηση χιλιάδων κενών κατοικιών, την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση του επιπέδου τιμών τους.
  3. Η άμεση λύση του μεγάλου ζητήματος της νόμιμης δόμησης και κυριότητας των εκτός σχεδίου ακινήτων, ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για την άμεση αναγνώριση των οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές καθώς και για την οριστική προστασία χιλιάδων ιδιοκτησιών εκτός σχεδίου, ειδικά από την απαξίωση τους και τις αναίτιες διεκδικήσεις του Δημοσίου.
  4. Η στήριξη της κοινωνικής στέγης με αξιοποίηση χιλιάδων κενών ακινήτων του Δημοσίου. Προγράμματα όπως το ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ με επιδότηση επιτοκίου, και το ΚΑΛΥΨΗ με επιδότηση ενοικίου είναι δύο τέτοια παραδείγματα πολιτικής και η νέα κυβέρνηση οφείλει να διευρύνει τη συνολική χρηματοδότηση και τις προδιαγραφές τους. Επίσης μια σχετική πρόταση είναι η αξιοποίηση των δημοσιών ακινήτων ως κοινωνική στέγη, μέσω των Δήμων, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προδιαγραφές.
  5. Η πολιτική εξισορρόπησης των τιμών και ενοικίων κατοικίας, που σήμερα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων όπως κίνητρα για την αξιοποίηση των κενών κατοικιών και για την μείωση των ενοικίων με ταυτόχρονη μείωση φορολογίας.
  6. Ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας, ενέργειας, ανακαίνισης και ανέγερσης των ακινήτων και ειδικά των υλικών κατασκευής. Η ραγδαία αύξηση τους τα προηγούμενα έτη απαιτεί μια σταθερή ολοκληρωμένη πολιτική μείωσης, ώστε να είναι βιώσιμη η καθημερινή λειτουργία των ακινήτων, η πτώση του εξαιρετικά υψηλού κόστους  στέγης για τους εκατ. ιδιοκτήτες ή μισθωτές τους.

Ο Χρόνος είναι περιορισμένος. Όμως μετά τις εκλογές του Ιουνίου είναι σίγουρο, ότι, ανεξάρτητα εάν συζητηθούν επαρκώς, τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της ακίνητης περιουσίας, αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, να αφορούν εκατ. συμπολίτες μας και βέβαια να απαιτούν άμεσα λύση.

 

Μοιραστείτε το: