Επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά στα σπίτια

Δημοσιεύθηκε Real News και rea.gr 18/12/2022

Σήμερα, η ενεργειακή αναβάθμιση ή και αυτονόμηση των κατοικιών και γενικά των ακινήτων είναι αναμφίβολα μια σημαντική θετική δράση υπεραξίας, τόσο για κάθε ιδιοκτήτη όσο και για την πολιτεία συνολικά.Δύο σημαντικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν αναδειχθεί είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη για συμψηφισμό ενέργειας και η τοποθέτηση ηλιακών για ζεστό νερό χρήσης. Είναι δύο εφικτές επενδύσεις που έχουν άμεση απόδοση, ενίσχυση της ποιότητας ζωής και μείωση των λογαριασμών ενέργειας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μέγιστη ηλιοφάνεια ετησίως και η εγκατάσταση τόσο φωτοβολταϊκών όσο και ηλιακών είναι μια δράση κοινής λογικής που η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει σταθερά και άμεσα.

Οι ωφέλειες για τους δικαιούχους, τα νοικοκυριά και την κοινωνία είναι πολλές. Επιγραμματικά και ενδεικτικά ας αναφέρουμε ορισμένες: 1) Αμεση σημαντική εξοικονόμηση από την παραγωγή ενέργειας στις στέγες και τον συμψηφισμό της και βέβαια από την αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, εξαιρετικά ενεργοβόρων συσκευών από νέας τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες. 2) Την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών και ηλιακών και λοιπών συμπληρωματικών επαγγελματιών. 3) Την παραγωγή ενέργειας στο σύστημα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 4) Τη διεύρυνση των δυνατοτήτων θέρμανσης (π.χ. με αντλίες θερμότητας), ζεστού νερού χρήσης και φωτισμού από την παραγόμενη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει υλοποιήσει τέτοια προγράμματα εμπροσθοβαρώς και πολύ νωρίτερα και σίγουρα όχι μέσα στην ενεργειακή κρίση στο τέλος της θητείας της. Σε κάθε περίπτωση, είναι πανθομολογούμενο ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει πρωτοπόρο χώρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι μόνο στα μεγάλα έργα, αλλά μαζικά στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αρκεί η εκάστοτε κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τέτοια προγράμματα στήριξης και χρηματοδότησης με ένα τάχιστο και ρεαλιστικό σχέδιο υλοποίησης. Τα επόμενα έτη, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών είναι μια απλή κατανοητή δράση που πρέπει να επεκταθεί σημαντικά στη χώρα μας με την άπλετη και μεγάλη ηλιοφάνεια. Γιατί οι απλές κατανοητές δράσεις κοινής λογικής με μαζική κοινωνική και οικονομική επιρροή θα δώσουν τη σταθερή βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολλούς στην Ελλάδα.
Μοιραστείτε το: