Φθηνή στέγη για νέους

Δημοσιεύθηκε 25/9 Real News , Real.gr

Η πρόσφατη παρουσίαση του στεγαστικού προγράμματος της κυβέρνησης για νέους μέχρι 39 ετών και νέα ζευγάρια είναι αναμφίβολα θετική. Γιατί επιτέλους παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της κύριας κατοικίας των νέων, μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που έχει ανάγκες και δυσκολίες. Οι δράσεις που ανακοινώθηκαν από τη κυβέρνηση έχουν προϋπολογισμό 1.8 δις και στοχεύουν σε 130.000 ωφελούμενους και οι κύριες είναι επιγραμματικά:

 

 1. Χορήγηση άτοκων η χαμηλότοκων δανείων για απόκτηση κύριας κατοικίας. Η δράση φτάνει τα 500εκατ € και περιλαμβάνει δάνεια με επιτόκιο 1%,90% χρηματοδότηση του ακινήτου αξίας μέχρι 150.000€
 2. Κάλυψη μισθώματος σε 1000 ακίνητα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για 3 έτη, προϋπολογισμού 21εκατ.€.
 3. Αξιοποίηση με μαζική ανακαίνιση 4000 κενών ακινήτων μέσω ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 200εκατ.€
 4. Αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων μέσω κοινωνικής αντιπαροχής
 5. Δημιουργία νέων εστιών μέσω ΣΔΙΤ σε 5 Πανεπιστήμια της χώρας προϋπολογισμού 540 εκατ.€
 6. Πρόγραμμα επιδοτήσεων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ με επιδότηση 30-90% προϋπολογισμού 350 εκατ.€
 7. Πρόγραμμα Ανακαινίζω-Ενοικιάζω μακροπρόθεσμα για κενά ακίνητα ύψους 10.000 ανά ωφελούμενο με επιδότηση 40%, προϋπολογισμού 50 εκατ.€
 8. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος κατά 50%.

Οι θετικές αυτές δράσεις συνοδεύονται όμως από αρκετά ζητήματα, όπως:

 1. Τι έτους και ποιότητας κατασκευής και επιφάνειας κατοικίες μπορεί να αγοράσει κάποιος με 150.000?
 2. Μέχρι τι ύψος θα καλυφθούν τα μισθώματα κατοικιών στο πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ?
 3. Ποιες είναι οι αναλυτικές προδιαγραφές για την επιλογή των ωφελούμενων για την μαζική ανακαίνιση των κενών κατοικιών και για την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ και ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ-ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ?
 4. Σε πόσα έτη θα υλοποιηθούν τα έργα στο πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ και πόσο εφικτό είναι το ποσοστό 50%?
 5. Τελικά πόσο γρήγορα θα δοθούν οι χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις?

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι ένα μεγάλο ζητούμενο, ειδικά σε μια προεκλογική χρονιά και με το χρονοδιάγραμμα να εκτείνεται στην επόμενη κυβερνητική 4ετία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτός ιδιωτικών κενών ακινήτων, αξιοποιεί και 600 ώριμα ακίνητα  των φορέων του Υπουργείο Εργασίας (πχ ΔΥΠΑ). Άρα ας φανταστεί κάποιος τις δυνατότητες αξιοποίησης των χιλιάδων ακινήτων όλων των δημοσίων φορέων που κάθονται κενά για έτη. Ενώ επίσης λείπει ένα συνεκτικό στεγαστικό πρόγραμμα για τη στήριξη της κύριας κατοικίας ευάλωτων ομάδων, όπως οι τρίτεκνοι ή πολυτεκνοι. Σήμερα δεν υπάρχεί πολυτέλεια για ΚΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να έχει ως πρώτιστη επιλογή παρέμβαση στην αγορά ακινήτων την ενεργοποίηση των 770.000 κενών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικών και δημοσίων. Γιατί η στέγη κύριας κατοικίας είναι πρωτεύουσα για την ολοκληρωμένη ευτυχία στη ζωή, για όλους και ειδικά τους κοινωνικά ευάλωτους. Είναι κοινωνικό ζήτημα επιβίωσης και οι ολοκληρωμένες λύσεις υπάρχουν. Είναι εφικτό.

Μοιραστείτε το: