Στα ύψη τα ενοίκια κατοικιών

Δημοσιεύθηκε Real News 082021

Τα ενοίκια κατοικιών παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, σχεδόν καθολικά στην Ελλάδα και για όλους τους τύπους κατοικιών. Είναι μια σταθερή «φωτιά» που έχει ξεκινήσει καιρό και συνεχίζει άσβεστη. Δεν την σταμάτησε ούτε η κρίση του κορωνοιού, αφού σύμφωνα με έρευνες τα νοικοκυριά που μισθώνουν δαπανούν τουλάχιστον το 20-25% του εισοδήματος τους για ενοίκιο.

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία του Portal ακινήτων Spitogatos.gr δείχνουν ότι οι ζητούμενες τιμές μισθωμάτων κατοικιών παραμένουν υψηλές κατά μ.ο.: Για Κέντρο Αθήνας, Βόρεια και Νότια Προάστια 9-10€/τμ , Πειραιά 6,5-7,5€/τμ , Θεσσαλονίκη Κέντρο 6-7,5€/τμ και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας κυμαίνονται μεταξύ 4-7,5€/τμ!  Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα από το δίκτυο E-Real Estates για φοιτητική στέγη, που οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για μια κλασική γκαρσονιέρα με καλές προδιαγραφές στην Αθήνα είναι κατά μ.ο 350-450€ ενώ στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας είναι κατά μ.ο 250-300€.

Αναμφίβολα η αίσθηση και αλήθεια στην πραγματική αγορά ακινήτων είναι ότι τα ζητούμενα ενοίκια κατοικιών, ειδικά με καλές προδιαγραφές, έχουν αυξηθεί. Και όλα αυτά όταν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών παραμένει σχετικά χαμηλό. Η λύση του γρίφου εξηγείται από 3 κύριους λόγους:

  1. Η ζήτηση στέγης για μισθώσεις ακινήτων από το 2010 έχει παραμείνει υψηλή. Η αδυναμία των πολιτών για αγορά κατοικιών οδηγεί αναπόφευκτα σε άνοδο της ζήτησης για μίσθωση άρα και στην τάση αύξησης των ζητούμενων τιμών μισθωμάτων.
  2. Η προσφορά κατοικιών προς μίσθωση με καλές προδιαγραφές είναι ανεπαρκής για να καλύψει την απαιτούμενη ζήτηση άρα βάσει του θεμελιώδους κανόνα οι τιμές αυξάνονται. Η νέα προσφορά ακινήτων από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις κλασσικές βελτίωσε μεν την προσφορά ακινήτων υψηλής ποιότητας κατασκευής, όμως σε υψηλότερες τιμές.
  3. H ζήτηση από το εξωτερικό, ειδικά για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, που ήταν μια σπίθα για την μεγάλη άνοδο ειδικά αστικών κατοικιών η διαμερισμάτων και εξοχικών σε τουριστικούς προορισμούς, επανέρχεται.

Όμως, δύο μυστικά υπάρχουν για την έρευνα μίσθωσης κατοικίας:

1) Τα ζητούμενα ενοίκια κατοικιών είναι διαπραγματεύσιμα. Σίγουρα οι τελικές τιμές μισθωμάτων είναι χαμηλότερες , σε επίπεδο που επιτρέπουν τα εισοδήματα των πολιτών.

2) κάθε ακίνητο είναι ξεχωριστή υπόθεση, οι μέσες τιμές ενοικίων που δείχνουν οι έρευνες είναι ενδεικτικές αλλά όχι καθοριστικές. Όλα εξαρτώνται από παράγοντές όπως η θέση, η κατασκευαστική κατάσταση, προδιαγραφές, κλπ. και την ικανότητα διαπραγμάτευσης.

Άλλωστε στην ελεύθερη οικονομία το ύψος του μισθώματος καθορίζεται από την ελεύθερη συμφωνία ιδιοκτήτη και μισθωτή. Για την πολιτεία το επωφελές ζητούμενο είναι μια συμφωνία win-win. Και για αυτό απαιτείται και ολοκληρωμένη πολιτική που πρέπει να αναπτυχθεί και θα την αναλύσουμε σε νέο άρθρο!

Μοιραστείτε το: