Ο εσωτερικός τουρισμός μαξιλάρι αντοχής κατά της αβεβαιότητας

Δημοσιεύθηκε Real News 11/4/2021

Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτέλεσε το μεγάλο μαξιλάρι της οικονομίας στα έτη της κρίσης και μια προμετωπίδα για μια μελλοντική δυναμική ανάπτυξη. Προσθέτοντας μεσοσταθμικά περίπου 20 δις ευρώ στην οικονομία ετησίως, με 25-28 εκ. αφίξεις, με μερίδιο 20-25% του ΑΕΠ και με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, οι νέες επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού έφτασαν περίπου στα 1,5 δις ευρώ, με ένα σημαντικό ποσοστό τους να αφορούν κτιριακές ξενοδοχειακές υποδομές (κτίρια, ανακατασκευές, αγορές, δίκτυα εξοπλισμός, κλπ.)

Στη κρίση του κορωνοιού η κατάσταση του τουρισμού άλλαξε δραματικά και ο κλάδος υπέστη μια μεγάλη πτώση τουλάχιστον 70% σε σχέση με το 2019. Λογική εξέλιξη αφού 1) περιορίστηκαν οι μετακινήσεις και ειδικά αυτές από το εξωτερικό κατά 70%, αεροπορικώς και οδικώς ενώ εναλλακτικές όπως η κρουαζιέρα έπεσαν κατά 90%! και 2) ο ελληνικός τουρισμός στηρίζεται κατά 80% τουλάχιστον από την ζήτηση από το εξωτερικό και ειδικά από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο ο εσωτερικός τουρισμός όπως εκφράζεται από αεροπορικές, ακτοπλοϊκές  και οδικές μετακινήσεις έπεσα μεσοσταθμικά κατά 55%. Αποτέλεσμα το 2020 μόνο ο τζίρος των ξενοδοχείων να μειωθεί κατά 8 δις ή 78%  σε σχέση με το 2019.

Το 2021 εξελίσσεται για τον ελληνικό τουρισμό σε μια επίσης δύσκολη χρονιά με μεγάλη αβεβαιότητα. Όμως ένα σημείο που είναι υπό έλεγχο της κυβέρνησης, και δυνητικό μαξιλάρι, είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που το 2020 παρά την πτώση κατά 55% έφτασε τους 9εκ επιβάτες από ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και 3εκ αεροπορικές μετακινήσεις, μεγέθη κατά 50% χαμηλότερα από το 2019. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια κρίσιμη μάζα ζήτησης εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί άμεσα για να αντέξει ο κλάδος και να γίνει λιγότερο ευάλωτος στις διεθνείς αγορές. Είναι το κοινό, κυρίως οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι επισκέπτες με πολλαπλές διαδρομές, που θα στηρίξουν πραγματικά τον ελληνικό τουρισμό το 2021. Για αυτό είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει γενναία κίνητρα για την στήριξη του εσωτερικού τουρισμού ειδικά των Ελλήνων πολιτών. Το πρόγραμμα των voucher πρέπει να ξεκινήσει νωρίς με προϋπολογισμό τουλάχιστον 200εκ ευρώ ενώ ακόμη πιο σημαντικό ή θέσπιση φορολογικής έκπτωσης τμήματος των τιμολογημένων εξόδων τουρισμού για τις ελληνικές οικογένειες. Τέτοια κίνητρα είναι επένδυση και όχι έξοδα για το ελληνικό κράτος αφού θα επιτρέψουν πίσω πολλαπλάσια στην δοκιμαζόμενη οικονομία και μέσω φόρων στο ελληνικό κράτος. Γιατί θα δώσουν την ευκαιρία στην ελληνική οικογένεια να επενδύσει για τις διακοπές της στην Ελλάδα και να λάβει επιτέλους μια άμεση ωφέλεια. Είναι μια στρατηγική εφικτή, απλή και κοινής λογικής και το μόνο που απομένει είναι η κυβερνητική βούληση και δράση.

Μοιραστείτε το: