Πορεία Τιμών κατοικιών: Μια πρακτική εξήγηση

Δημοσιεύθηκε Real News 21/3/2021

Toν Μάρτιο 2021, ένα έτος με ενεργή την κρίση του κορωνοιού και την οικονομία σε ύφεση, οι ζητούμενες τιμές κατοικιών, τόσο πωλήσεων όσο και μισθώσεων, παραμένουν μεσοσταθμικά σε πορεία αύξησης. Πρόσφατα στοιχεία της ιστοσελίδας του Portal αγγελιών ακινήτων spitogatos δείχνουν ότι οι ζητούμενες τιμές κατοικιών πανελλαδικά έχουν αυξηθεί κατά 2,7% και οι ζητούμενες τιμές μισθώσεις κατοικιών 2,8% το δ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το δ τρίμηνο του 2019. Η άνοδος αυτή φαντάζει περίεργη ειδικά σε ένα έτος ύφεσης της οικονομίας, σημαντικής πτώσης των εισοδημάτων και της ζήτησης. Μπορεί όμως να εξηγηθεί πρακτικά, ειδικά αν μελετηθεί σε συνδυασμό με σύγχρονα φαινόμενα. Τα κυριότερα είναι:

  • Η σημαντική μείωση των τιμών πώλησης κατοικιών για πολλά έτη της οικονομικής κρίσης. Για παράδειγμα αναλυτική μελέτη του ιδίου Portal αγγελιών ακινήτων spitogatos δείχνει ότι την δεκαετία 2011-2020 οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών έχει μειωθεί κατά 30% ανεξαρτήτως της  μεσοσταθμικής ανόδου την διετία 2018 -2019. Άρα η διατήρηση η μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών έχει ως αίτιο την μεγάλη  μείωση των προηγουμένων ετών, ενώ και σε μια ύφεση οι ζητούμενες τιμές επηρεάζονται τελευταίες.
  • H διατήρηση των αρχικών τιμών πώλησης, των ζητούμενων, σε αρχικό υψηλό επίπεδο για να υπάρχει το απαραίτητο πεδίο διαπραγμάτευσης με δεδομένο ότι κάθε ενδιαφερόμενος έχει ακόμη το σχετικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα. Οι ζητούμενες τιμές έχουν μια βασική έννοια, είναι το αρχικό σημείο εκκίνησης της τιμής ενός ακινήτου όταν αυτό βγαίνει στην αγορά. Η τελική τιμή είναι άγνωστη αλλά δεδομένα θα είναι χαμηλότερη. Το ποσοστό ποικίλλει και είναι κατά κανόνα μεταξύ 10-20%.
  • Η υψηλή ζήτηση για μισθώσεις, ειδικά κατοικιών υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας, εδώ και πολλά έτη διατηρεί τις ζητούμενες τιμές μισθωμάτων σε ανοδική τροχιά αφού και η προσφορά κατοικιών ποιότητας είναι περιορισμένη. Είναι μια τάση πολυετής αφού από το 2011 τα  νοικοκυριά στράφηκαν στις μισθώσεις όταν η δυνατότητα αγοράς έγινε απαγορευτική με την είσοδο στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.
  • Η ειδική υποχρεωτική μείωση μισθωμάτων λόγω των μέτρων στήριξης του κορωνοιού το 2020 και 2021 επίσης οδηγεί σε υψηλότερες ζητούμενες τιμές μισθωμάτων αφού οι ιδιοκτήτες ξεκινούν την διαπραγμάτευση σε υψηλότερο επίπεδο ώστε να ενσωματώσουν ενδεχόμενες υποχρεωτικές μειώσεις.

Η ανοδική πορεία των τιμών την διετία 2018-2019 συνεχίστηκε με κεκτημένη ταχύτητα και το 2020, με κύρια όμως αρνητική επίπτωση την μεγάλη μείωση των αγοραπωλησιών που εκτιμάται κοντά στο 50% το 2020. Άρα φαίνεται ότι τελικά κλείνουν στην πραγματική αγορά σημαντικά λιγότερες συμφωνίες με την τελική τιμή να φτάνει στο σημείο που εξυπηρετεί την ζήτηση. Για αυτό οι ζητούμενες τιμές τελικά ίσως δεν είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την πορεία της αγοράς ακινήτων.

Μοιραστείτε το: