Ανάγκη για σύγχρονες υποδομές

Δημοσιεύθηκε Real News 21-02-2021

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, ακόμη και στην πρωτοφανή περίοδο της πανδημίας, αντέχει όσον αφορά στις τιμές και στην αξία των ακινήτων. Κύριος λόγος η διαχρονική αγάπη και αφοσίωση των Ελλήνων στην κύρια κατοικία τους και η σταθερή, αν και μειούμενη, ζήτηση ακινήτων τόσο από το εξωτερικό όσο και εσωτερικό ως επενδυτικό καταφύγιο χαμηλού ρίσκου. Όμως για να μην είναι τόσο οι αξίες όσο και η αντοχή της αγοράς ακινήτων πλασματικές, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός άμεσα των βασικών κοινών υποδομών, δηλαδή ηλεκτρισμού, ύδατος, επικοινωνίας, οδικών, κλπ.! Ειδικά χωρίς σταθερό αδιάκοπο ρεύμα επιβίωσης δεν υφίσταται καμία δυνατή αγορά ακινήτων αφού χωρίς ηλεκτρισμό σταματάει η σύγχρονη ποιοτική ζωή.

Η πρόσφατη ισχυρή κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τις μεγάλες αδυναμίες κοινών υποδομών, ειδικά ηλεκτρικού ρεύματος, στην Αττική και στην Ελλάδα γενικά. Άνευ αμφιβολίας, το σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος κατέρρευσε με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να μην υπάρχει ρεύμα για χιλιάδες νοικοκυριά και μάλιστα σε περιοχές με πολλές επενδύσεις ακινήτων υψηλής αξίας από χιλιάδες Έλληνες. Η σύγχρονη ζωή σταματάει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα άρα βασικός κανόνας πολιτικής προστασίας και επιβίωσης είναι να διασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή του σε όλους. Επί δεκαετίες το ελληνικό κράτος και ειδικά οι εταιρείες διαχείρισης του ηλεκτρικού δικτύου, σήμερα ΔΕΔΗΕ και πριν η ΔΕΗ, δεν φρόντισαν οι ηλεκτρικές συνδέσεις να είναι υπόγειες ή έστω να υπάρχει ένα απλός μηχανισμός (πχ έγκαιρο κλάδεμα δένδρων) να είναι απρόσβλητες από πτώσεις δένδρων και άλλα έκτακτα φαινόμενα. Μια αποτυχία που εντάσσεται στην γενική πτώχευση του ελληνικού κράτους το 2010, όχι μόνο οικονομική αλλά κυρίως λειτουργική. Τα τελευταία έτη έχει αρχίσει μια δειλή προσπάθεια βελτίωσης. Όμως η δράση πρέπει να επιταχυνθεί πολλαπλασιαστικά. Περιθώρια αδιαφορίας, ανικανότητας δεν υπάρχουν. Είναι ένα έργο που πρέπει να αναλάβει συντονιστικά το ΥΠΕΚΑ και με την  παροχή της Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων και του ΔΕΔΗΕ. Είναι εφικτό.

H αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι ισχυρή για αντικειμενικούς λόγους. Βασικοί λόγοι και ικανές συνθήκες, εκτός της αγάπης των Ελλήνων ιδιοκτητών, είναι 1ον. η εκπληκτική θέση της χώρας και 2ον.η κορυφαία ποιότητα κατασκευής των ακινήτων με την υψηλή διαχρονική τεχνογνωσία των Ελλήνων μηχανικών, κατασκευαστών και εξειδικευμένων συνεργείων. Τα ελληνικά ακίνητα προσφέρουν μια υπέροχη ποιότητα ζωής αλλά απαιτείται η αναγκαίά συνθήκη που είναι να υπάρχουν σύγχρονες κοινές υποδομές ειδικά  ένα σύγχρονο τεχνολογικά σύστημα ηλεκτρισμού σταθερό αδιάκοπο απρόσβλητο. Είναι μια επένδυση που έπρεπε να είχε γίνει, με μεγάλες ευθύνες. Τώρα με τον νέο ταμείο Ανάκαμψης των 32δις είναι μια τελευταία ευκαιρία να υλοποιηθούν ως ένα ρεύμα όχι απλά επιβίωσης αλλά βιώσιμης ανάπτυξης! Δικαιολογίες περιττεύουν. Η κυβέρνηση και η πολιτεία οφείλουν να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μοιραστείτε το: