Δομική αλλαγή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (“airbnb”)

Δημοσιεύθηκε στην Real News 24/1/2021

Αναμφίβολα, στη κρίση της πανδημίας, ο τουρισμός σε όλες τις μορφές του αποτελεί ένα κρίσιμο τομέα της ελληνικής οικονομίας. Η μορφή των αστικών βραχυχρονίων μισθώσεων, μέσω ειδικών πλατφορμών (Airbnb,Κλπ), τα τελευταία έτη μέχρι το 2019 εμφάνισε άνοδο των μεγεθών του, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καλύπτοντας την ανάγκη των επισκεπτών για μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία. Σήμερα και στην Ελλάδα αξιοποιούνται χιλιάδες ακίνητα διαφόρων τύπων (διαμερίσματα, κατοικίες, βίλλες) μέσω τέτοιων βραχυχρόνιων μισθώσεων, ακολουθώντας μια πολυετή ισχυρή διεθνή τάση. Όμως η κρίση της επιδημίας το 2020 έδωσε ένα παγκόσμιο μεγάλο χτύπημα με πολλές ακυρώσεις από τον περσινό Μάρτιο. Η πλήρης εξάρτηση από ζήτηση εξωτερικού, η αδυναμία ταξιδιών, η ισχυρή πτώση της ψυχολογίας, η αβεβαιότητα των εισοδημάτων μοιραία οδηγούν σε μια δύσκολη βραχυπρόθεσμη περίοδο για τον τουρισμό γενικά αλλά και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ειδικά.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι συντελείται μια δομική αλλαγή σε αυτή την κατηγορία μισθώσεων. Ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών προσφέρει πλέον τα ακίνητα του στις κλασσικές μισθώσεις. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφορά ακινήτων προς κλασσική μακροχρόνιά μίσθωση αυξήθηκε στην Αθήνα σε ποσοστό της τάξης του 30%. Μια εξέλιξη λογική και αναμενόμενη για τους ακόλουθους λόγους: 1) Η σημερινή βραχυπρόθεσμη προοπτική του κλάδου τουριστικών μισθώσεων είναι αρνητική. 2) Ήδη προ κρίσης επιδημίας υπήρχε σημαντική υπερπροσφορά ακινήτων προς βραχυχρόνια μίσθωση όταν στην Αθήνα προσφέρονταν πάνω από 10.000 ακίνητα 3) Οι μισθώσεις κατοικίας στην Ελλάδα τα τελευταία έτη ήταν σε πλήρη άνοδο των ενοικίων και της ζήτησης και σημαντική έλλειψη προσφοράς. Η προσφορά μπορεί και πρέπει να καλυφθεί από ακίνητα ποιοτικής κατασκευής όπως αυτά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Ο τομέας των κλασσικών μισθώσεων ναι μεν επηρεάζεται από την κρίση της επιδημίας αλλά με λιγότερη ένταση. Αυτό γιατί κυρίως καλύπτει την πάγια και διαρκή ανάγκη της κύριας κατοικίας των μισθωτών και όχι την κάλυψη μια βραχυχρόνιας ανάγκης αναψυχής η επαγγελματικής υποχρέωσης. Οι μισθώσεις κατοικιών θα διατηρήσουν την ισχυρή ζήτηση τους το 2021. Για αυτό είναι θετικό να ενισχυθεί η ποιοτική προσφορά ακινήτων προς κλασσική μίσθωση. Η αναγκαστική αυτή τάση θα πιέσει προς την καλύτερη ισορροπία της αγοράς μισθώσεων κατοικιών και θα δώσει δυνατότητες καλύτερης οίκησης για συμπολίτες μας. Είναι μια ενέργεια που πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb έπρεπε να έχουν πράξει από το 2018 όταν η υπερπροσφορά είχε ήδη εμφανισθεί, η πληρότητα έπεφτε το ίδιο και τα ημερήσια μισθώματα. Οι κλασσικές μισθώσεις είναι τώρα ο δρόμος με το πιο ελεγχόμενο ρίσκο για πολλούς, αυτό δείχνουν τα στοιχεία και η κοινή λογική, ο καλύτερος σύμβουλος μας!

Μοιραστείτε το: