Στους ρυθμούς του «κορωνοιου», με αντοχή και πολλές ταχύτητες, η αγορά ακινήτων το 2021

Δημοσιεύθηκε Real News 3-1-2021

Τα τελευταία έτη η πρόβλεψη της πορείας της ελληνικής αγοράς ακινήτων και της οικονομίας είναι μια δύσκολη άσκηση. Το 2020 η πρωτοφανής υγειονομική κρίση τίναξε κάθε πρόβλεψη στον αέρα, οδηγώντας σε μια περίοδο ισχυρής ύφεσης και αβεβαιότητας. Το 2021 η εξέλιξη της αντιμετώπισης της κρίσης «κορωνοιού» θα κρίνει την πορεία της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων. Εάν περιοριστεί άμεσα και η οικονομία ανακάμψει τότε η αγορά ακινήτων θα κινηθεί θετικά και μόνο λόγω ενίσχυσης της ψυχολογίας. Διαφορετικά θα παραμείνει στα χαμηλά επίπεδα της λογικής του 2020, δηλαδή επενδύσεων καταφυγίου χαμηλότερου ρίσκου και υποχρεωτικών συναλλαγών. Στις αρχές του 2021 είναι ισχυρά στην αγορά ακινήτων σημαντικά αρνητικά στοιχεία που η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει. Τέτοια ενδεικτικά είναι:

 1. Tο χαμηλό επίπεδο της εσωτερικής ζήτησης.
 2. Η σημαντική πτώση της ζήτησης εξωτερικού.
 3. Η ελάχιστη ζήτηση για αγορές επαγγελματικών ακινήτων ειδικά μέτριων χαρακτηριστικών
 4. H έλλειψη ρευστότητας και το χαμηλό επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος επιχειρήσεων και των πολιτών, με άνοδο της ανεργίας.
 5. Η υπερπροσφορά ακινήτων, όλων των κατηγοριών, ειδικά προς πώληση
 6. Η αισθητή μείωση των μεταβιβάσεων όλων των τύπων
 7. Το σύνθετο επίπεδο φορολογίας και επιβαρύνσεων.

Μέσα σε αυτό αρνητικό κοκτέιλ εφικτό ζητούμενο το 2021 είναι η μερική δομική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Αναμφίβολα οι πολλές ταχύτητες θα παραμείνουν και τα θεμελιώδη στοιχεία θα παίξουν τον κρίσιμο ρόλο. Συνοπτικά:

 1. H αγορά κατοικίας θα διατηρήσει το σημερινό επίπεδο τελικών τιμών με πολλές ταχύτητες ακινήτων. Η αγορά μισθωμάτων κατοικίας θα διατηρήσει υψηλό επίπεδο τιμών κυρίως λόγω μικρής διαθεσιμότητας ακινήτων υψηλών προδιαγραφών με ελαφρά πίεση όμως λόγω μείωσης διαθέσιμων εισοδημάτων ενδιαφερομένων.
 1. Η στρεβλωμένη αγορά μισθωμάτων επαγγελματικών χώρων θα δεχθεί ισχυρή πίεση στις τιμές κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης και τις αναγκαστικές κρατικές μειώσεις. Η ενίσχυση της τηλεργασίας, και των ηλεκτρονικών πωλήσεων, οδηγεί σε μικρότερες ανάγκες  ωφέλιμων χώρων πώλησης και γραφείων. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος των αποθηκών.
 1. Η αγορά γης, με πολλές ταχύτητες, αφού εντός σχεδίου είναι σε μικρή διαθεσιμότητα στους περισσότερους Δήμους αλλά αντίθετα στα εκτός σχεδίου υπάρχει μεγάλη προσφορά, ειδικά για εκτός σχεδίου ακίνητα μικρότερου εμβαδού από 4000τμ που λόγω της νέας νομοθεσίας πρέπει να αξιοποιηθούν στα επόμενα 2 έτη ειδάλλως θα χάσουν από την αξία τους.
 1. Η αγορά τουριστικών ακινήτων και βραχυχρόνιων μισθώσεων μπορεί να ανακάμψει μερικώς, πχ σε επίπεδο 50% του 2019, με κύριο δομικό πρόβλημα επίσης την υπερπροσφορά ακινήτων. Κλειδί ο εσωτερικός τουρισμός. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει η αγορά δεύτερης κατοικίας που προσελκύει ικανοποιητική ζήτηση από το εξωτερικό με προτερήματα της υπέροχη θέση της Ελλάδας, τις υψηλές προδιαγραφές και αυτοτέλεια των ακινήτων. 
Μοιραστείτε το: