Ζητούμενη η ολοκληρωμένη στήριξη στους εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

Δημοσιεύθηκε Real News 08/11/2020

Μάνος Κρανίδης*

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY”,

Γραμματέας Ενημέρωσης ΔΣ ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος–ΕΝΙΒΟΠΑ

Την κρίσιμη περίοδο της επιδημίας, εκτός της πρώτιστης υγειονομικής κρίσης,  ήταν και είναι αναγκαία η οικονομική στήριξη πολλών τομέων της οικονομίας.. Για τους 6εκατ ιδιοκτήτες το μόνο που δόθηκε σε αυτή τη σωστή «βροχή» οικονομικής στήριξης είναι στην ουσία η νομοθετημένη επιστροφή του 30% της υποχρεωτικής μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και εργαζομένων. Μια επιστροφή όμως που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη ούτε για τα μισθώματα του Μαρτίου ή Απριλίου! Άλλωστε περίπου 1,5εκ μισθώνουν τα ακίνητα τους ενώ χιλιάδες μικρομεσαίοι ζουν από αυτά τα μισθώματα αλλά για όλους τους ιδιοκτήτες αφού η μεγάλη ύφεση λόγω κορωνοιού θα οδηγήσει σε πτώση των αξιών των ακινήτων οριζόντια. Ήδη, ακόμη και διαχρονικά την τελευταία δεκαετία οι εκατ. ιδιοκτήτες υπερφορολογήθηκαν και υπερφορολογούνται. Για αυτό άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών γενικά και ειδικά αυτών που επλήγησαν, ενδεικτικά εφικτά μέτρα είναι:

  1. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ κατά 15% με εμπρόθεσμη εξόφληση του.
  2. Άμεση ενεργοποίηση των νομοθετημένων συμψηφισμών από μειωμένα μισθώματα με υπόλοιπο ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.
  3. Ενεργοποίηση άμεσων επιδοτήσεων πχ 50% μείωσης για ιδιοκτήτες με υποχρεωτικά μειωμένα μισθώματα λόγω κορωνοιού
  4. Μείωση των συντελεστών της κλίμακας μισθωμάτων για το 2021, ειδικά με την μείωση του συντελεστή της 2ης κλίμακας άνω των 12.000€ μισθώματα και της 3η κλίμακας σήμερα είναι 35% και 45% αντίστοιχα κατά 5 μονάδες έκαστος.
  5. Συμψηφισμός συνόλου δαπανών ανακαίνισης κατά 40% για την αναβάθμιση όλων των ακινήτων παλαιότητας  κατοικιών , καταστημάτων, γραφείων κλπ.
  6. Άμεσες ενέργειες σταθερής μείωσης κόστους ηλεκτρισμού, πετρελαίου και αερίου με χρήση προγράμματος επιδότησης εγκαταστάσεων.
  7. Επιδότηση ενοικίου συγκεκριμένων ομάδων με παραγωγική σημασία και με συγκεκριμένα κριτήρια.

Όμως, τα  απλά αποσπασματικά μέτρα ανακούφισης για τους εκατ ιδιοκτήτες ακινήτων, την ραχοκόκκαλα της σύγχρονης μεσαίας τάξης, δεν επαρκούν. Η κυβέρνηση που το 2019 σωστά έφερε την άμεση μείωση του ΈΝΦΙΑ κατά 20% γνωρίζει καλά ότι μια κινητήρια δύναμη της πραγματικής οικονομίας είναι η ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας και η αγορά ακινήτων και κατασκευών ευρύτερα, το διαχρονικό όνειρο. Για αυτό ακόμη η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στο κόσμο, της τάξης του 70% και για αυτό ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης και της ρευστότητας ανέκαθεν στηρίζεται στο πλαίσιο που διέπει την ακίνητη περιουσία, την υποδομή της ζωής, της οικονομίας και κοινωνίας. Για αυτό απαιτείται ένα μελετημένο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης και όχι αποσπασματικά ελλιπή μέτρα. Είναι κοινή λογική.

Μοιραστείτε το: