ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

Δημοσιεύθηκε στην Real News 25-10-2020 ένθετο Real money

Σήμερα, η ενεργειακή αναβάθμιση ή/και αυτονόμηση των κατοικιών και γενικά των ακινήτων, ειδικά αυτών παλαιότητας άνω της 20ετίας,  είναι μια σημαντική δράση υπεραξίας τόσο για κάθε ιδιοκτήτη όσο και για την πολιτεία συνολικά. Η ενεργειακή αναβάθμιση-ανακαίνιση τους όμως απαιτεί ρευστότητα και επενδυτικούς πόρους ιδίων κεφαλαίων. Το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ –ΑΥΤΟΝΟΜΩ έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές με ευκαιρίες – δυνατότητες αλλά και ορισμένες παγίδες.

Οι κυριότερες ευκαιρίες είναι:

 1. Εντάσσονται κύριες κατοικίες δηλωμένες φορολογικά (Ε1 φορολογικού έτους 2019)
 2. Η επιδότηση μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει το 85% (και 95% σε λιγνιτικές περιοχές) και ξεκινάει από 55% ανάλογα με τι ύψος του εισοδήματος του αιτούντα (ατομικό ή οικογενειακό για έγγαμους)
 3. Εντάσσονται όλες σχεδόν οι σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης, συστήματα σκίασης) και νέες καινοτόμες παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονομίας & συστήματα αυτονόμησης (φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού)
 4. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 850 εκατομμύρια άρα περισσότεροι μπορούν να υπαχθούν.
 5. Το υπόλοιπο ποσό εκτός της επιδότησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια, των οποίων η απόδοση θα είναι υψηλή λόγω επιδότησης.
 6. Η ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 3 κατηγοριών ενεργειακής κατάταξης απαιτεί πλέγμα πολλών παρεμβάσεων αλλά αυξάνει την αξία του ακινήτου και την ποιότητα οίκησης του.

Οι κυριότερες παγίδες είναι:

 1. Εντάσσονται μόνο κύριες κατοικίες δηλωμένες φορολογικά (Ε1) όχι δευτερεύουσες ή επαγγελματικά ακίνητα
 2. Εντάσσονται μόνο νόμιμα πολεοδομικά ακίνητα ή ρυθμισμένα ή νομιμοποιημένα
 3. Δεν εντάσσονται ακίνητα με ανώτερη ενεργειακή κατάταξη από Γ
 4. Αίτηση υποβάλλουν μόνο οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές όχι οι ενοικιαστές
 5. Η αναβάθμιση των κατοικιών είναι κατά ελάχιστο 3 κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης άρα απαιτείται ένα πλέγμα πολλών παρεμβάσεων άρα μεγαλύτερου προϋπολογισμού.
 6. Πιθανότητα πάλι θα τηρηθεί η άδικη λογική του όποιος προλάβει την ημέρα των αιτήσεων και όχι ποιος έχει τις προϋποθέσεις
 7. Το υπόλοιπο ποσό εκτός της επιδότησης μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δάνειο άρα πρέπει να πληρούνται οι όροι των τραπεζών για να δοθεί.

Σε κοινωνικό επίπεδο, οι ωφέλειες είναι:

 1. η μαζική ανάπτυξη της πραγματικής ευρύτερης αγοράς κατασκευών, υπηρεσιών μηχανικών & ενέργειας (υλικών, εξοπλισμού, κλπ).
 2. η διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας
 3. η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της ενεργειακής εξοικονόμησης των κατοικιών, ειδικά των παλαιότερων.
 4. η ενίσχυση των παραγωγικών κρατικών εσόδων.
 5. η ενίσχυση της μελλοντικής υπεραξίας και ποιότητας οίκησης των ακινήτων.
 6. η άμεση βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων με αποτέλεσμα τα χαμηλότερα κόστη λειτουργίας τους, μέχρι την  ενεργειακή αυτονόμησης και μετατροπή τους  σε παραγωγούς ενέργειας. 
Μοιραστείτε το: