Η ακτινογραφία της ζήτησης ακινήτων το 2020

Δημοσιεύθηκε 21/2/2020 στην Deal News

H πρόβλεψη της πορείας της ζήτησης και γενικά της αγοράς ακινήτων, τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Το 2020 υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν την θεμελίωση μιας δομικής ανάκαμψης για την ενεργό ζήτηση και την αγορά ακινήτων. Ήδη τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές πώλησης έχουν ανοδική πορεία για 2η συνεχή χρονιά, μάλιστα της τάξης του 7-8% μεσοσταθμικά, ενώ και τα μισθώματα έχουν επίσης φτάσει, στις περισσότερες περιοχές, σε υψηλό επίπεδο για το 2019. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το 2020. Παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η θετική τροχιά των μεταβιβάσεων ακινήτων οι οποίες είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ειδικά σε σχέση με τα πρώτα έτη της κρίσης.

Θετική παράμετρος για την πορεία της συνολικής ζήτησης και της αγοράς ακινήτων είναι η θετική αύξηση των καθαρών εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό με ετήσια αύξηση 90%  το 2019 και 170% το 2018. Η εξωτερική ζήτηση είναι ένας παράγοντας που κράτησε ζωντανή την ενεργό ζήτηση στην αγορά ακινήτων τα δύσκολα χρόνια μέχρι σήμερα και αναμένεται σημαντική και για το 2020. Αυτό οφείλεται στους ακόλουθους κύριους λόγους:

  1. To Θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον που ενισχύει την γενική ψυχολογία.
  2. Την λήξη του κινδύνου της πτώχευσης της χώρας (country risk), με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια του ελληνικού δημοσίου.
  3. Τα μικροοικονομικά μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας (ΕΝΦΙΑ, συντελεστές εισοδήματος, αναστολή ΦΠΑ νεόδμητα με άδεια οικοδομής από το 2006,κλπ.) και περιορισμός της γραφειοκρατίας. 
  4. Την δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας μέσω αύξηση των  επενδύσεων και θέσεων εργασίας άρα δυνητικά  των εισοδημάτων.
  5. Την δυνατότητα καλών υπεραξιών και απόδοσης των ακινήτων

Αρνητική παράμετρος για την πορεία της αγοράς ακινήτων παραμένει το 2020, το χαμηλό επίπεδο της εγχώριας ζήτησης, η αντιμετώπιση του οποίου είναι κομβική και θα κρίνει την διάρκεια της σημερινής ανάκαμψης. Επίμονα χαρακτηριστικά όπως το χαμηλό επίπεδο του διαθέσιμου εισοδήματος, το ποσοστό ανεργίας και η έλλειψη ιδιωτικής και τραπεζικής ρευστότητας εξελίσσονται με αργές προοπτικές ανάκαμψης και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για μην είναι αναιμική και πρόσκαιρη η θετική τροχιά της αγοράς ακινήτων και της οικονομίας εν γένει. Η διττή ακτινογραφία της ενεργού ζήτησης πρέπει να προβληματίσει την πολιτεία και την κυβέρνηση αφού η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, της τάξης του 4%, και της αγοράς ακινήτων προϋποθέτει ξεκάθαρα την σημαντική ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και επενδυτικής δυνατότητας. Άλλωστε η υπερπροσφορά ακινήτων παραμένει εμφατικά με το ρυθμό απορρόφησης σταθερό αλλά ανεπαρκή ειδικά όταν το 2020 νέα ακίνητα, όπως των τραπεζών, θα μπουν σταδιακά στην αγορά. Οι πολλαπλές ταχύτητες των ακινήτων παραμένουν, ενώ ακόμη η διαπραγματευτική «δύναμη» παραμένει στα χέρια των ενδιαφερομένων αγοραστών έστω και πιο περιορισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Συνεπώς η πορεία της εσωτερικής ζήτησης, της μικροοικονομίας είναι το κλειδί της πορείας της αγοράς ακινήτων για το 2020. Το  παράθυρο-ευκαιρία εισόδου και επένδυσης στην αγορά ακινήτων υπάρχει, με προοπτικές μεσοπρόθεσμης υπεραξίας και ετήσιων αποδόσεων, αλλά ειδικά για τους Έλληνες πολίτες πρέπει επιτέλους να ενισχυθεί η δυνατότητα επενδύσεων τους. Η πρόθεση άλλωστε υπάρχει διαχρονικά αφού πάντα η ακίνητη περιουσία είναι η 1η επιλογή αποταμίευσης και επένδυσης στην Ελλάδα.

Μοιραστείτε το: