Αναπτυξιακό μέτρο η έκπτωσης φόρου δαπανών ανακαινίσεων

Δημοσιεύθηκε στην Real News, Real Money σελ17 06/10/2019

Η έκπτωση φόρου ποσού μέχρι 40%  των δαπανών από εργασίες ανακαίνισης, ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων είναι ένα από τα νέα αναπτυξιακά μέτρα της κυβέρνησης. Η δυνητική επιτυχία του είναι εφικτή, εάν υπολογιστεί ότι περίπου 2 εκατ.κτίρια έχουν ανεγερθεί με άδεια οικοδομής προ του 1980 και χρήζουν αναβάθμισης! Για να αποτελέσει όμως δυναμικό διαχρονικό κίνητρο για το απαιτούμενο αναπτυξιακό άλμα, τότε κρίσιμη προϋπόθεση είναι η μαζική πολλαπλασιαστική αναπτυξιακή επιρροή και το μεγάλο εύρος εφαρμογής του.

Πιο συγκεκριμένα τα κύρια σημεία της δομής του συγκεκριμένου αναπτυξιακού μέτρου για ένα επιτυχημένο αναπτυξιακό αποτύπωμα είναι:

Α. Να περιλαμβάνει όλες τις εργασίες ανακαινίσεις, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Θα πρέπει να εμπίπτουν και οι ειδικές εργασίες στατικής ενίσχυσης που αφορούν πολλά ακίνητα παλαιότητας. Ειδικά των ιδιοκτητών που έχουν διατηρητέα κτίρια τα οποία ρημάζουν. Επίσης κρίσιμο είναι εάν το μέτρο θα αφορά όλους (φυσικά/νομικά πρόσωπα ) και όλα τα είδη ακινήτων.

Β. Να μην υπάρχει αυστηρός περιορισμός εισοδηματικών κριτηρίων και όριο προϋπολογισμού εργασιών. Άλλωστε τέτοια μέτρα είναι δυνατό κίνητρο για εκατ. Ιδιοκτήτες, ειδικά μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων που δεν υπάγονται εύκολα στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ, να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις ανακαίνισης των ακινήτων τους, με άμεση απόδοση για αυτούς και για την οικονομία. Άλλωστε οι ιδιοκτήτες μεσαίων εισοδημάτων έχουν πιθανώς και την απαιτούμενη ρευστότητα που απαιτεί το μπόνους της έκπτωσης του 40%.

Γ. Να εφαρμόζεται η έκπτωση φόρου, ως κουμπαράς, συμψηφιστικά με τους φόρους του ιδιοκτήτη δηλαδή φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κλπ και όχι να εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του. Πρώτον γιατί το κίνητρο είναι ισχυρότερο και διαφανές. Δεύτερον γιατί η εφαρμογή είναι πιο απλή αφού το κράτος εξασφαλίζει την πλήρη δυνατότητα πληρωμών όλων των φόρων μέσω των επενδύσεων κάθε ωφελούμενου χωρίς την καταβολή χρημάτων. Επίσης είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί η έκπτωση της δαπάνης σε πάροδο τριετίας, όπως έχει ανακοινωθεί.

Αναμφίβολα, η έκπτωση φόρου του 40% των δαπανών ανακαίνισης, ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης μπορεί να είναι ένα δυναμικό αναπτυξιακό κίνητρο μαζικής επιρροής, αρκεί να είναι οριζόντιο χωρίς περίπλοκους περιοριστικούς όρους.  Επίσης θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας, όγκο επενδύσεων, και τα φορολογικά έσοδα. Το πολυπόθητο αναπτυξιακό άλμα, ρυθμών του minimoum 4%, απαιτεί ένα πλέγμα κινήτρων επενδύσεων με μαζικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, ειδικά στο μικρομεσαίο επίπεδο της οικονομίας. Άλλωστε οι μικρομεσαίες επενδύσεις, είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας και οι εκπτώσεις φόρου είναι το καλύτερο κίνητρο, που αναίτια χάθηκε στο βωμό των παράλογων αντιαναπτυξιακών δημοσιονομικών περικοπών των μνημονίων.

Του Μάνου Κρανίδη*

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO,  «KRAMA PROPERTY”,Μέλος ΔΣ ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος ΕΝΙΒΟΠΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Υπ.Δήμαρχος Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023 manoskranidis@gmail.com

Μοιραστείτε το: