Τουρισμός αιχμής με εμπόδιο τις ανεπαρκείς υποδομές

Δημοσιεύθηκε Deal News 21062019

Του Μάνου Κρανίδη*

*Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc

CEO, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ «KRAMA PROPERTY”w

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΜΙΔΑ, Πρόεδρος ΕΝΙΒΟΠΑ

Αναμφίβολα ο τουρισμός αποτελεί το μεγάλο μαξιλάρι της οικονομίας στα έτη της κρίσης και μια προμετωπίδα για μια μελλοντική δυναμική ανάπτυξη. Προσθέτει περίπου 17-18 δις ευρώ στην οικονομία ετησίως, με 27-28 εκ. αφίξεις από το εξωτερικό, με μερίδιο 22-25% του ΑΕΠ και με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Με ένα ευρύ κτιριακό και παραγωγικό δυναμικό όταν οι ξενοδοχειακές μονάδες όλων των μορφών φτάνουν  και ξεπερνούν τις 10.000 πανελλαδικά, αριθμός που εκτοξεύεται εάν υπολογιστούν και τα χιλιάδες ακίνητα που αξιοποιούνται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με τις νέες επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού να εκτιμώνται περίπου στα 1-1,5 δις ευρώ, με ένα σημαντικό ποσοστό τους να αφορούν νέες κτιριακές ξενοδοχειακές υποδομές (κτίρια, δίκτυα εξοπλισμός) και την ανακαίνιση –ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων. Η δυναμική είναι φανερή και η κρίσιμη συμμετοχή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αναμφίβολη.

Στη σημερινή κομβική συγκυρία και βάσει της πολύ θετικής πορείας των τελευταίων ετών, υπάρχει μια ολοφάνερη ευκαιρία για την Ελλάδα να αντέξει το μεγάλο άλμα, με την βιώσιμη καθιέρωση της ως προορισμός τουρισμού αιχμής παγκοσμίως, α΄ ποιότητας και υψηλών εισοδημάτων. Βασικά πλεονεκτήματα εκτός της κορυφαίας θέσης, του μαγικού κλίματος και της ποικίλης μορφολογίας της χώρας με 15.150 χλμ ακτογραμμής και υπέροχης θάλασσας, είναι η πολύ δυνατή φιλοξενία και εξυπηρέτηση με την ομιλία ξένων γλωσσών και  κορυφαία εστίαση. Σε αυτή τη θετική τροχιά υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο, ένα διαχρονικό πρόσκομμα, οι ανεπαρκείς κοινόχρηστες υποδομές, οι οποίες αστοχούν συχνά, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την ικανοποίηση και υποστήριξη της ραγδαίας ανόδου της τουριστικής ροής. Για αυτό  η άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση τους είναι η βασική προϋπόθεση για την μελλοντική δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με επακόλουθο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία έτη δυστυχώς ακόμη έχουμε αρκετά και τρανταχτά παραδείγματα δομικών αστοχιών κρίσιμων υποδομών, με πιο τρανταχτό παράδειγμα την πρόσφατη περιπέτεια της διακοπής ηλεκτροδότησης και ύδρευσης στην Ύδρα και την μακρόσυρτη έλλειψη αποκομιδής των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Περιπτώσεις που δημιουργούν μεγάλη ταλαιπωρία στην καθημερινότητα και τραυματίζουν διεθνώς το ελληνικό brand name. Αστοχίες που δεν πρέπει να εκπλήσσουν αφού είναι γνωστό τοις πάσι τόσο η ανεπάρκεια του ηλεκτρικού δικτύου σε πολλά σημεία της Ελλάδας όσο και η τραγική διαχρονική αμέλεια-ανεπάρκεια διαχείρισης των απορριμμάτων στις ελληνικές πόλεις. Ταυτόχρονα παραμένουν, χωρίς την απαιτούμενη βελτίωση, και άλλα σημαίνουσες διαχρονικές προβληματικές υποδομές των ελληνικών πόλεων και τουριστικών προορισμών όπως: τα απαράδεκτα πεζοδρόμια, τα κακά οδικά οδοστρώματα, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η αβέβαιη λειτουργία δομών υγείας, η απουσία μαρίνων σύγχρονων προδιαγραφών,  η ελλιπής αντιπλημμυρική θωράκιση, και βέβαια η έλλειψη αξιόπιστης πολιτικής προστασίας. Ζητήματα το καθένα με ξεχωριστή σημασία, στα οποία οι αδυναμίες είναι πολλές και με άμεσο κόστος τόσο στον ελληνικό τουρισμό όσο και ευρύτερη στην καθημερινή ζωή. Ζητήματα που, πέρα από τις δυσκολίες αναβάθμισης τους, αποτυπώνουν φανερά την διαχρονική δυσλειτουργία της Ελληνικής Πολιτείας, ανεξαρτήτου μορφής η επιπέδου διακυβέρνησης.

Για αυτό η Ελληνική Πολιτεία, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και με πρωτεργάτη βεβαίως το Υπουργείο Υποδομών και συνεργάτες τις Περιφέρειες και τους Δήμους, πρέπει να εξασφαλίσει άμεσα, μέσω άμεσων πρακτικών πολιτικών, επενδύσεων και πανελλαδικών έργων, ότι οι βασικές υποδομές θα αναβαθμιστούν άμεσα και ουσιαστικά. Απαιτείται πολιτική βούληση, χρηματοδότηση και σωστές προτεραιότητες. Οι χρηματοδοτήσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσω διάφορων πηγών όπως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τις επενδύσεις των εταιρειών διαχείρισης υποδομών, δημοσίων ή ιδιωτικών, ευρωπαϊκά προγράμματα και διεθνείς χρηματοδοτήσεις, και συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε από τον κλάδο του τουρισμού και του λοιπούς συμπληρωματικούς κλάδους το κράτος λαμβάνει σημαντικό ποσό φόρων, δεκάδων δις ευρώ, άρα πρέπει να ανταποδώσει ένα μερίδιο κατευθύνοντας τις ενέργειες και δαπάνες προς την ενίσχυση όλων των βασικών κοινόχρηστων υποδομών. Άρα μένει η πολιτική βούληση επιτέλους να θεμελιωθεί πραγματικά, οι προτεραιότητες να τεθούν ορθά και οι λύσεις να επιταχυνθούν άμεσα. Τότε και μόνο τότε η βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού θα γίνει σταθερή πραγματικότητα, ως ένας βασικό θεμέλιο για την συνολική εθνική στρατηγική και εθνικό σχέδιο της Ελληνικής Οικονομίας  και ραγδαίας βελτίωσης τη  σημερινής απαράδεκτα χαμηλής ανάπτυξης της του 1-1,5%, μετά από 10 έτη κάθετης οικονομικής κρίσης.

Μοιραστείτε το: