Ακίνητη Περιουσία: Εφικτή η δυναμική ανάπτυξη αλλά με κίνητρα τομές

Δημοσιεύθηκε στην Real News 26/08/2018

Η μοναδική σωτηρία της ελληνικής οικονομίας είναι η βιώσιμη δυναμική ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ένα επενδυτικό σόκ στην πραγματική οικονομία. Αναμφίβολα, η ακίνητη περιουσία θα αποτελέσει κρίσιμο πυλώνα αυτής της δύσκολης πρόκλησης. Γιατί άλλωστε κάθε επένδυση, σε οποιοδήποτε τομέα περιλαμβάνει υποδομές ακίνητης περιουσίας, είτε γης, είτε επαγγελματικών ακινήτων (καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία, υγειονομικού ενδιαφέροντος, logistics,κλπ.) είτε κατοικίας. Αναγκαία συνθήκη αποτελεί, επιτέλους, ένα εθνικό ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα αναδιαμορφώσει άρδην την λογική της ελληνικής οικονομίας. Καταρχάς προσδίδοντας της σημαντικά κίνητρα επενδύσεων, με πρώτο και καλύτερο την άμεση κατάργηση της αντιαναπτυξιακής υπερφορολόγησης. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση ώστε να πυροδοτηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να αυξηθεί ο όγκος-τζίρος των μαζικών επενδύσεων, του ΑΕΠ και να αυξηθούν με υγιή τρόπο τα δημόσια έσοδα. Στην χώρα της διαχρονικής «αγάπης» για την ακίνητη περιουσία, αυτή πρέπει να ενσωματωθεί ενεργά σε ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σε πλήρη αντίθεση με την ρηχή και επιθετική δημοσιονομική αντιμετώπιση της, στη διάρκεια των μνημονίων. Μια διαφορετική προσέγγιση της φορολογίας ακινήτων,  η οποία θα επικεντρωθεί στα έσοδα από την ενεργό αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης ιδιοκτησίας και όχι στην απλή κατοχή της, μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμα δημόσια έσοδα, ανάπτυξη, αύξηση των θέσεων εργασίας, του διαθέσιμου εισοδήματος και της λαϊκής αποταμίευσης, και όχι το αντίστροφο.

Επιγραμματικά τέσσερις (4) προτάσεις προ αυτή την κατεύθυνση είναι οι ακόλουθες:

  1. Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ώστε ο πιο άδικος φόρος κατοχής ακινήτων επιτέλους να γίνει ενιαίος και να αφορά κάθε ακίνητο ξεχωριστά εις το διηνεκές.
  2. Μείωση των συντελεστών φορολόγησης μισθωμάτων μετά τις 12.000€ ή μια γενική διαφορετική κλίμακα, με έκπτωση φόρων για έξοδα ασφάλισης και συντήρησης (πχ κλιματιστικά, λέβητας, κλπ). Με φορολόγηση όλων των μισθωμάτων και των τουριστικών μισθώσεων.
  3. Έκπτωση φορολογίας για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της φορολογητέας ύλης, των εσόδων, των θέσεων εργασίας και την αύξηση των επενδύσεων σε ακίνητα παλαιότητας.
  4. Σημαντική έκπτωση φόρων για την 1η κατοικία των πολιτών, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα γενναίο κίνητρο για το οικογενειακό real estate με επένδυση σημαντικών ιδίων κεφαλαίων.

Είναι προτάσεις με θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με νέα παραγωγικά έσοδα που προκύπτουν από αναπτυξιακό νέο όγκο επενδύσεων και συναλλαγών. Ενώ δίνουν σημαντικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις, κυρίως τις μεσαίες και μικρές, στην ελληνική πραγματική οικονομία, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν τα τελευταία έτη αλλά δεν επαρκούν για το επενδυτικό σοκ. Τέτοια μέτρα τομές μπορούν να επανεκκινήσουν το ελληνικό real estate των 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών και να αυξήσουν δυναμικά και βιώσιμα το ΑΕΠ με νέες θέσεις εργασίας. Ο χρόνος έχει τελειώσει, διότι η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία 2-3 ετών προτού πιεστεί ξανά μακροοικονομικά. Για αυτό πρέπει άμεσα να αδράξουμε την ευκαιρία, υλοποιώντας ένα σχέδιο σημαντικών επενδυτικών κινήτρων και ριζικών μεταρρυθμίσεων τομών (γραφειοκρατία, αποτελεσματικό κράτος, κλπ) ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ελκυστική με αποδόσεις για όλους του πολίτες, μικρομεσαίους και μεγάλους επενδυτές.

Μοιραστείτε το:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *