Η τεχνολογία αντίδοτο στην γραφειοκρατία

Δημοσιεύθηκε στην Real News 06052018

Χωρίς καμία αμφιβολία ένα μείζων εμπόδιο της καθημερινής ζωής των πολιτών, των επενδυτικών πρωτοβουλιών και κλειδί μιας μελλοντικής βιώσιμης δυναμικής ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, είναι η γραφειοκρατία. Υπολογίζεται ότι σήμερα, το κόστος της γραφειοκρατίας φτάνει και ξεπερνά το 5% του ελληνικού ΑΕΠ ή τα 8 δις ευρώ, ένα ιδιαιτέρως σημαντικό αρνητικό οικονομικό αποτύπωμα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και την, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας, σταθερή αναπτυξιακή προοπτική. Αναμφίβολα η ραγδαία μείωση της γραφειοκρατίας είναι ένα σαφές κίνητρο για προσέλκυση νέων επενδύσεων, ιδίας σημασίας με την ραγδαία μείωση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης.

Το 2018, την εποχή των άπειρων τεχνολογικών εφαρμογών και δυνατοτήτων, είναι απολύτως εφικτή και απαραίτητη η δημιουργία αξιόπιστων ηλεκτρονικών συστημάτων και online εφαρμογών για την ταχύτερη έκδοση αδειών, πιστοποιητικών και διεκπεραίωση δημοσίων διαδικασιών  κάθε μορφής. Με βασική προϋπόθεση βέβαια να υποστηρίζεται η ηλεκτρονική διαδικασία από δειγματοληπτικούς μετέπειτα ελέγχους και απλοποίηση της νομοθεσίας με περιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών ή μελετών στα απολύτως απαραίτητα. Ήδη ένα θετικό παράδειγμα αποτελεί το ηλεκτρονικό σύστημα ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ και η γνωστοποίηση αδειών υγειονομικών και τουριστικών καταλυμάτων μέσω ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με ταυτοποίηση μέσω taxis. Ένας σημαντικός τομέας με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης είναι η διαδικασία έκδοσης και διεκπεραίωσης πάσης φύσεως αδειών δόμησης αλλά και λοιπών αδειών λειτουργίας δραστηριοτήτων επί ακινήτων. Για αυτό άμεσα, υπό την αιγίδα των δημοσίων αρχών , πρέπει να ενεργοποιηθούν αντίστοιχες πλατφόρμες 1ον) για τις άδειες δόμησης ή τεχνικών εργασιών μικρής κλίμακας αλλά και 2ον) για όλες τις λοιπές άδειες λειτουργίας που εκδίδονται από τις Περιφέρειες ή Υπουργεία όπου η διαδικασία έκδοσης τους παραμένει αναχρονιστική με σημαντικές ανούσιες καθυστερήσεις. Ειδικά για τις άδειες δόμησης η ανάγκη επιτάχυνση τους μέσω μιας αποτελεσματικής ηλεκτρονικής διαδικασίας είναι επιτακτική αφού αυτές αποτελούν κομβικό εργαλείο για νέες κατασκευές και νέες υποδομές της πολυπόθητης αναπτυξιακής και επενδυτικής «έκρηξης. Σήμερα, το σύστημα έκδοσης αδειών δόμησης παραμένει γραφειοκρατικό με άπειρα ανούσια δικαιολογητικά και πολλαπλές εργατοώρες μηχανικών, στελεχών δημοσίων υπηρεσιών και πολιτών να ξοδεύονται αναξιοποίητες! Το κόστος είναι μεγάλο, σε χρήμα και χρόνο αλλά και σε χαμένες νέες επενδύσεις που δεν υλοποιούνται!

Η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Επειδή ήρθε η ώρα να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από την επιφάνεια και την ύφεση και να εισέλθει στην ουσία και στην ανάπτυξη, η γραφειοκρατία πρέπει άμεσα να μειωθεί χωρίς καμία απολύτως αναβλητική δικαιολογία. Η ενδεδειγμένη λύση, με απτά πλέον παραδείγματα,  είναι η ηλεκτρονική διαδικασία, με μετέπειτα στοχευμένους ελέγχους και με απλοποίηση της νομοθεσίας και των δικαιολογητικών. Αυτή ακριβώς αποτελεί μια κορυφαία πραγματική εφικτή μεταρρύθμιση. Για αυτό η κοινωνία μας, το κράτος και η πραγματική κοινωνία πρέπει να την θέσει ως αφετηρία για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και την υποστήριξης των αναγκαίων νέων επενδύσεων για την νέα ανάπτυξη.

Μοιραστείτε το:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *