Το βασίλειο του χαρτόκοσμου

Χωρίς καμία αμφιβολία ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο των επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην ελληνική οικονομία είναι η γραφειοκρατία. Σύμφωνα με μελέτες το κόστος της φτάνει και ξεπερνά το 6% του ελληνικού ΑΕΠ. Ουσιαστικά η γραφειοκρατία αποτελεί ένα σταθερό και απρόβλεπτο παράγοντα κόστους ίδρυσης και λειτουργίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι η πηγή του άλλου μεγάλου προβλήματος, αυτού της εκτενούς διαφθοράς. Η κατάσταση έχει φτάσει στον απροχώρητο.

Για παράδειγμα μια άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτεί πολλαπλά χαρτιά, σχέδια, μελέτες, υπεύθυνες δηλώσεις απλά και μόνο για να αλλάξει χρήση ένα ήδη δομημένος χώρος με αποτέλεσμα μια τέτοια άδεια να βγαίνει μετά από 4 και πλέον μήνες. Αναρίθμητες είναι οι περιπτώσεις λοιπών διοικητικών, φορολογικών η ασφαλιστικών θεμάτων που απαιτούν υπερβολικές υπογραφές, έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις. Για τις μεγάλες επενδύσεις ούτε συζήτηση αφού η ίδρυση, άδειες, και υλοποίηση τους μπορεί να διαρκέσει ολόκληρα έτη. Το κόστος μια μικρής ή μεγάλης επένδυσης γίνεται αυτομάτως δυσθεώρητο. Ακόμη και η εφαρμογή ενός νόμου απαιτεί εκτενή γραφειοκρατία αφού η υλοποίηση του προϋποθέτει την έκδοση πολλών προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, και εγκυκλίων. Τα ΚΕΠ σίγουρα αποτελούν μια όαση αλλά αποδεικνύεται ανεπαρκής σε αυτή την έρημο της «χαρτούρας» και των υπογραφών.

Για το ελληνικό κοινό έχει γίνει πλέον πλήρως αντιληπτή αυτή η κατάσταση και το άμεσο ή έμμεσο κόστος της γραφειοκρατίας προβλέπεται επαρκώς σε υπάρχοντα ή νέα επενδυτικά σχέδια. Για τους επενδυτές από το εξωτερικό όμως η κατάσταση είναι ακατανόητη και βασικός λόγος ώστε να μην επιλέγουν την ελληνική οικονομία για να επενδύσουν τα κεφάλαια τους. Διάφοροι νόμου τύπου fast track έχουν ψηφισθεί αλλά η εφαρμογή τους είναι άτονη και χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ισχυρό fast track στις δημόσιες υπηρεσίες για απλοποίηση της νομοθεσίας και αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών, διαδικασιών και απαραίτητων εγγράφων με ενίσχυση των απολύτως απαραίτητων ελέγχων και κατάργηση των αναχρονιστικών και μη αναγκαίων υπεύθυνων δηλώσεων ή υπογραφών.

Επειδή ήρθε η ώρα να ξεφύγει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από την επιφάνεια και να εισέλθει ξεκάθαρα στην ουσία, η γραφειοκρατία πρέπει άμεσα να μειωθεί χωρίς καμία απολύτως αναβλητική δικαιολογία να είναι ισχυρή. Είναι συνυφασμένη με αναχρονιστικές δομές δημόσιας διοίκησης που δυστυχώς ακόμη υπάρχουν με έντονο τρόπο. Η νίκη σε αυτό τον τομέα είναι εφικτή, ρεαλιστική για αυτό και η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να την θέσει ως διαρκή σκοπό της.

Μοιραστείτε το: