Η έννοια της ισορροπίας

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CAR

Σε πρόσφατη συζήτηση για το πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου που είχα την τύχη να συμμετέχω αναδείχθηκε ένα κεντρικό δίλλημα σχετικά με το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό ζήτημα της περιοχής και δει του κέντρου της πόλης. «Ποια είναι η προτιμότερη πολιτική, η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης η δημιουργία οδικών και συγκοινωνιακών διευκολύνσεων για τους πολίτες να μετακινηθούν με εναλλακτικούς τρόπους όπως περπατώντας ή χρησιμοποιώντας το ποδήλατο;».

Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη αλλά συνολική και ισορροπημένη όπως οφείλει να είναι στα περισσότερα σύνθετα ζητήματα της σημερινής κοινωνίας μας.

Στο λεκανοπέδιο των 4 εκατομμυρίων κατοίκων και επισκεπτών, των χιλιάδων καθημερινών μετακινήσεων είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας ολιστικής πολιτικής η οποία θα συνδυάζει την ισορροπημένη χρήση του αυτοκινήτου, του ποδηλάτου και του περπατήματος.

Για τις τοπικές μετακινήσεις πρώτη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της δυνατότητας βαδισιμότητας και του ποδηλάτου. Είναι απαραίτητη η δημιουργία σύγχρονων αστικών προαστίων βιώσιμης ζωής με μικρή διαμπερή κυκλοφορία και απαραίτητες τις θέσεις στάθμευσης σε πυλωτές και υπόγεια γκαράζ. Οι κοινόχρηστοι οδικοί χώροι δεν αφορούν «αποκλειστικά» την στάθμευση αυτοκινήτων αλλά την δημιουργία χώρων ποδηλάτου και επαρκών πεζοδρομίων και πεζοδρόμων για όλους και κυρίως ομάδων συμπολιτών με ειδικές ανάγκες, έγκυες και άτομα τρίτης ηλικίας που αυτή τη στιγμή η βαδισιμότητα είναι δύσκολη.

Στον αντίποδα οι αστικές λεωφόροι, υπερτοπικές και περιφερειακές οδοί είναι απαραίτητο να εκσυγχρονισθούν ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν μια πιο ασφαλή και άνετη μετακίνηση στους οδηγούς, ενώ πόλεις-δήμοι με διευρυμένα εμπορικά κέντρα οφείλουν να οριοθετούν και να αναπτύσσουν επαρκής χώρους στάθμευσης και υποδομές ώστε να είναι εφικτή η υπερτοπική επισκεψημότητα και η προσέγγιση της αγοράς από άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι προφανές ότι οι Δήμοι της Αθήνας και του Λεκανοπέδιο γενικότερα λειτουργούν τελικά ως μια ενιαία αστική και πολεοδομική οντότητα με κοινά και αλληλοεπηρεαζόμενα συγκοινωνιακά και κυκλοφορικά ζητήματα. Συνεπώς είναι απαραίτητη η άμεση εφαρμογή και υλοποίηση μιας δέσμης έργων, υποδομών και παρεμβάσεων σε δημοτικό επίπεδο και σε επίπεδο περιφέρειας Αττικής. Μια πολιτική που να αφορά τόσο τοπικές οδούς και υπερτοπικούς άξονες, μέσα σταθερής τροχιάς, όσο και αστικές αναπλάσεις και που να έχει ως αποτέλεσμα την συγκοινωνιακή ανακούφιση των πολιτών και των οδηγών, την καλύτερη και ποιοτική μετακίνηση τους στην πόλη και στους δήμους και πάνω από όλα την ενίσχυση της αξίας ζωής τους. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε και τα αντιμετωπίσουμε καθημερινά, τις λύσεις τις έχουμε μελετήσει ή μπορεί κάλλιστα να μελετηθούν, η ταχύτατη εφαρμογή λείπει αλλιώς η ποιότητα ζωής και η οδήγηση μας θα φθίνουν συνεχώς!

Μοιραστείτε το: