Δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα Χαλανδρίου “Στην Πλατεία”
Η ανάπλαση της πλατείας του Χαλανδρίου είναι αναμφίβολα ένα έργο με θετικές επιδράσεις στην ζωή της πόλης και ειδικά τη λειτουργία του εμπορικού και ιστορικού κέντρου. Η πλοήγηση στην καρδιά του κέντρου γίνεται πιο ευχάριστη και εφικτή. Η δημιουργία περισσότερων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρόμησης δίνει δυνατότητες άνετης μετακίνησης για το καταναλωτικό κοινό. Οι πολίτες και καταναλωτές έχουν περισσότερες πιθανότητες πλέον να έρθουν στο κέντρο και να συνδυάσουν τις αγορές τους με μια πιο ευχάριστη βόλτα. Το πράσινο ενισχύθηκε και το γενικότερο περιβάλλον ομόρφυνε με αποτέλεσμα η ψυχολογία των επισκεπτών να λάβει ένα «συν». Το ευρύτερο περιβάλλον έγινε πιο βιώσιμο και ευχάριστο για τους κατοίκους, τους εργαζομένους και τους επαγγελματίες του κέντρου της πόλης μας.
Την τελευταία διετία οι μισθωτικές αξίες και οι τιμές αγοραπωλησίας των επαγγελματικών χώρων του εμπορικού και ιστορικού κέντρου διατηρούν αρνητική πορεία. Αυτή η τάση συμβαίνει κυρίως λόγω της πτώσης της ζήτησης και της γενικότερης αρνητικής πορείας της κατανάλωσης και της οικονομίας. Η διαθεσιμότητα εμπορικών χώρων στο ευρύτερο κέντρο έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά σε σημεία χαμηλής προβολής όπως αυτά σε κάθετους οδούς ή σε μεγάλη ακτίνα από την πλατεία. Κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ρεύματος καταναλωτών και επισκεπτών είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ. Ειδικά δράσεις οι οποίες ευνοούν εκτός τους αντικειμενικούς παράγοντες όπως η μετακίνηση και τους υποκειμενικούς όπως η ψυχολογία. Άλλωστε και στην κοινή εκτιμητική λογική μια ανάπλαση δίδει πάντα υπεραξία στην ακίνητη περιουσία της περιοχής.
Η ανάπλαση της πλατείας λειτουργεί αναμφίβολα προς αυτή τη κατεύθυνση. Η ανάπλαση με τις θετικές της επιδράσεις δίδει υπεραξία πρώτα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και έπειτα στις τιμές των εμπορικών ακινήτων του κέντρου. Ίσως όχι τόσο πολύ ώστε να επιδράσει ουσιαστικά στην καθοδική τάση της τελευταίας διετίας όσο ώστε να δώσει ένα κομμάτι από το περιζήτητο μαξιλάρι αυτής της πτώσης.
Βέβαια το έργο αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό σε καμία περίπτωση. Αποτελεί μαζί με τις ευρύτερες παρεμβάσεις, που έγιναν τα τελευταία έτη, θετικά βήματα για την αναβάθμιση του κέντρου. Όμως δεν είναι παρά ορισμένες δράσεις από το πλέγμα έργων που είναι αναγκαίο. Ειδικά το θέμα της στάθμευσης παραμένει ο κρίσιμος και ευρύτερος προβληματισμός. Το νέο έργο Δημαρχείου και υπογείων χώρων στάθμευσης που ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζεται μέσω της ΦΛΥΑ Δημοτικής Επιχείρησης στο δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Αγίας Παρασκευής έναντι του Αγίου Γεωργίου είναι ένα πραγματικό έργο πνοής για το ευρύτερο κέντρο. Είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με παράλληλες ενέργειες όπως:
α) Από την πλήρη αξιοποίηση των 2 οικοπέδων στο κέντρο της πόλης για νέους χώρους υπόγειους χώρους στάθμευσης.
β) Ένα σχέδιο αποκατάστασης και διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, μελετημένης επέκτασης των πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων της πόλης για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και εναλλακτικής μετακίνησης των δημοτών.
γ) Ένα λειτουργικό και επαρκές δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας με πυξίδα τους σταθμούς Μετρό και κεντρικά σημεία των διαμερισμάτων της πόλης,
δ) Η σωστά οριοθετημένη και σχεδιασμένη ελεγχόμενη στάθμευση,
Τα επόμενα έτη έχουμε την ευκαιρία να αλλάξει η εικόνα του εμπορικού και ιστορικού κέντρου με ισχυρές επιδράσεις σε όλη την πόλη. Με την υλοποίηση αυτών των έργων το εμπορικό κέντρο δεν είναι πλήρως ανταγωνιστικό σε σχέση με κάθε Mall. Οι αξίες των ακινήτων της περιοχής όχι μόνο θα σταματήσουν να απαξιώνονται αλλά θα ενισχυθούν ουσιαστικά. Το περιβάλλον για τους επισκέπτες, καταναλωτές και πολίτες θα είναι ελκυστικό με θετικές συνέπειες για την κατανάλωση στην αγορά και με θετική προοπτική για τους εμπόρους ή επαγγελματίες που δίνουν καθημερινά στο Χαλάνδρι τον αγώνα της οικονομικής επιβίωσης. Σε τελική ανάλυση, και πάνω από όλα, το Χαλάνδρι θα αποκτήσει ένα βιώσιμο οικιστικό κέντρο αφού η μεγάλη υπεραξία θα είναι κυρίως για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.